Het is eigenlijk al sinds de introductie in 2014 een fel discussiepunt: de 1,6 liter V6 turbo-hybride power units. De overstap van de 2,4 liter V8 ging destijds gepaard met zwak geluid, twijfelachtige betrouwbaarheid, extreem hoge kosten en bovendien minder snelheid.
Door de noodzaak om brandstof te sparen gingen de motoren bovendien maar zelden voluit. De toegestane limiet van 15.000 rpm wordt nog altijd niet gehaald. Na acht seizoenen van zware investeringen hebben de fabrikanten de motorformule nu goed onder de knie (in het bijzonder Mercedes), maar volgens Aston Martin's Sebastian Vettel is al dat werk voor niets geweest.
𝗖𝗟𝗜𝗠𝗔𝗧𝗘 𝗝𝗨𝗦𝗧𝗜𝗖𝗘 𝗡𝗢𝗪#AustrianGP 🇦🇹 #Vettel pic.twitter.com/DyBLSsxkCv
— Sebastian Vettel #5 (@sebvettelnews) July 4, 2021
F1 is niet groen
De laatste jaren is Seb steeds meer betrokken geraakt bij de campagne om klimaatverandering tegen te gaan. Van achter die groene bril kijkt hij heel anders tegen de huidige turbo-hybrides aan. Vettel ziet grof gezegd het nut er niet van in om miljarden stuk te slaan op technologieën die buiten de Formule 1 nooit gebruikt zullen worden. Sebastian geeft tegenover Motorsport.com dan ook toe dat zijn eco-activisme haaks staat op zijn rol als F1-coureur, binnen de huidige regels:
"[Er is] zeker een conflict, en ik denk dat [die kritiek] terecht is want de Formule 1 is niet groen. We leven in een tijd waarin we innovaties en mogelijkheden hebben om de F1 ook groen te maken en niet het spektakel, de spanning, de snelheid, de uitdaging en de passie te verliezen. We hebben zo veel slimme mensen en een groot vermogen om te innoveren hier, dat we zelf zouden kunnen komen met oplossingen. Maar de huidige regels, ik denk dat ze heel opwindend zijn, de motor is super efficient, maar het is nutteloos."
Geen relevantie, geen toekomst
Een van de grootste problemen van de huidige F1-reglementen is volgens Seb het gebrek aan een duidelijke link met de gemiddelde automobilist. Systemen zoals de MGU-H, dat hitte van de turbo omzet in elektrische energie, is helemaal niet toepasbaar op reguliere straatauto's:
"Het is geen motorformule die je voor de straat zal kopen over twee jaar wanneer je een nieuwe auto aanschaft, bijvoorbeeld. Je kunt dus aanvoeren: wat is de relevantie? Ik denk dat er bepaalde dingen zijn waar mensen over praten voor de toekomst van de sport wat betreft de reglementen, dingen die de sport tot relevante veranderingen kunnen brengen. Als ze komen, dan denk ik dat het een goede zaak is voor de Formule 1, een essentiële zaak."
"Maar als het niet komt, ben ik niet zo optimistisch. Als het niet komt, dan denk ik dat de Formule 1 zal verdwijnen. En dat is dan waarschijnlijk terecht. We zitten op het punt waar we weten dat we fouten gemaakt hebben, en we hebben geen tijd om fouten te blijven maken."
Snel overstappen op echte e-fuels
Een van de eenvoudigste oplossingen is volgens Vettel een snelle overstap op duurzame e-fuels, iets waar de Formule 1 ook al op aangedrongen wordt door de merken van de VAG groep. Sebastian wil er echter wel zeker van zijn dat de brandstoffen ook daadwerkelijk duurzaam zijn. Simpelweg wat biobrandstof toevoegen is voor hem niet genoeg:
"Ik ben geen specialist wat betreft alle brandstoffen, maar ik zal meer een fan zijn van synthetische brandstoffen dan biobrandstoffen. Met biobrandstoffen moet je je koolstof ergens vandaan halen en ik denk dat daar problemen en complicaties zullen zitten. Ik ben het er zeker mee eens dat de F1 een manier najaagt om duurzame brandstoffen voor de toekomst te vinden. Maar zoals het nu is, hebben we de motor vastgelegd voor volgend jaar en zullen we slechts 10 procent e-fuels in de auto hebben. Vanuit een technologisch oogpunt is dat geen revolutie. Je kunt die brandstof wereldwijd al een paar jaar kopen als consument. Dus het is niets nieuws."
De leiding nemen
De Formule 1 profileert zich graag als het laboratorium van de autoindustrie, maar maakt dit al jaren niet meer waar. Sebastian ziet graag dat daar met het e-fuel project verandering in komt. De sport moet weer een leidende rol in gaan nemen:
"Ik denk niet dat [het reglement tussen 2022 en 2025] de ambitie die de F1 als technologisch leider heeft matcht. We reageren, in plaats van proactief te zijn en de leiding te nemen. We hebben met synthetische brandstoffen de kans om voorop te lopen. Maar ik ben bang dat we ook hier zullen reageren in plaats van te leiden, omdat de motoren voor 2022 bevroren worden.
"Er wordt gepraat over eerdere veranderingen, maar het blijft waarschijnlijk bevroren tot tenminste 2025, waarschijnlijk eerder 2026. Dat is nog eens vijf jaar zonder vooruitgang. Ik denk dat dat onze sport onder enorme druk zal zetten, want ik heb het gevoeld dat er in die vijf jaar een hoop veranderingen doorgevoerd zullen worden in de wereld. Dat zal de druk leggen op dingen die die veranderingen niet doorgevoerd hebben."
Miljarden weggegooid
Vettel betreurt het dat de Formule 1 zo lang doorgegaan is met een concept dat op niets uitgelopen is. De Duitser ziet de miljarden die er collectief door Mercdes, Ferrari, Renault en Honda in de turbo-hybrides gepompt zijn als een hopeloze verspilling:
"Ik bedoel, laten we niet vergeten dat we de afgelopen bijna tien jaar ingezet hebben op een motor die super-efficiënt is, en waar we veel vermogen uit geperst hebben, maar die eigenlijk geen relevantie heeft voor de normale persoon op de weg en de volgende generatie auto's en enorme kosten had."
"Elke fabrikant heeft waarschijnlijk meer dan een miljard uitgegeven om die motoren te ontwikkelen in die jaren. Dat geld kan opnieuw gevonden worden [en] gebruikt worden om de juiste doelen te bereiken. Dus dat is waar ik ga zitten en zeg: Ik weet niet wat de beste oplossing is, maar ik heb het gevoel dat we het nu moeten doen, in plaats van het over vijf jaar te bespreken en in de tussentijd niets te doen."
- Aston Martin Cognizant Formula 1 Team, Mercedes-Benz