Den Haag verbiedt openbare reclame brandstofauto's

De gemeente geeft gehoor aan de wensen van Partij voor de Dieren: reclame voor grootvervuilers zoals benzineauto's en vliegreizen worden in de ban gedaan.

Den Haag verbiedt openbare reclame brandstofauto's

Als je naar het huidige politieke klimaat kijkt kun je misschien nog beter roker zijn dan bestuurder van een wagen op een van de vervloekte dinosappen. Links en rechts wordt er alles aan gedaan om de traditionele verbrandingsmotor een hak te zetten. Er moet immers plaats gemaakt worden voor de voorvechters van de volledig elektrische revolutie.

In politieke hoofdstad Den Haag trappen ze alvast af: een voorstel van de Partij voor de Dieren om reclames voor brandstofauto's en vliegreizen te verbieden is onlangs met een kleine meerderheid door de gemeenteraad aangenomen. Het verbod geldt voor de openbare reclamezuilen in bushokjes en tramstations.

Levensbedreigend

PvdD's gemeentelijke fractievoorzitter Robert Barker orakelt tegenover Omroep West over de levensgevaarlijke situaties die mogelijk gemaakt worden door reclames voor 'de fossiele industrie. Hij trekt meteen de vergelijking met het verbod op tabaksreclame. Het verbieden van dergelijke promotie is de eerste stap om de gewone burger te ontmoedigen deel te nemen aan de fossiele economie:

"Fossiele producten zijn letterlijk levensbedreigend voor toekomstige generaties. Toch word je overspoeld met reclames voor vliegreizen en nieuwe benzineauto's. Tabaksreclame is al verboden vanwege de enorme gezondheidsschade. De schade die fossiele producten veroorzaken aan de longen van de aarde is ook groot. Om klimaatverandering tegen te gaan moeten we stoppen met het gebruiken van kolen, olie en gas. Een eerste stap hierin is geen reclame meer voor deze producten maken."

Politieke punten

Dat de fossiele industrie direct of indirect betrokken is bij vrijwel alle producten waar reclame voor wordt gemaakt wordt even handig vergeten. Er is geen aankoop die je doet zonder dat daar ettelijke liters ruwe olie bij verbruikt zijn. Plastic is immers letterlijk overal. Maar daar kun je als groene partij natuurlijk geen makkelijke politieke punten scoren.

Of de campagne ook echt het effect zal hebben waar de partij op hoopt zal nog moeten blijken. In tegenstelling tot roken is het rijden van een goedkope(re) benzineauto en het vliegen met EasyJet voor sommige mensen toch echt essentieel. Bovendien zijn er veel meer andere plekken waar de reclame nog gewoon toegestaan blijft. Voor nu. Den Haag is de tweede stad die een dergelijk verbod instelt. Eerder deed Amsterdam reclames voor de fossiele industrie in de ban op metrostations.

Achtergrond
  • Audi, Mercedes-Benz, BMW, Cadillac