Christian Horner: 'Mercedes in rechte lijn sneller dan met open DRS'

De indrukwekkende rechtuit snelheid van de Schwarzpfeilen zorgt voor kopzorgen in Milton Keynes. Om duidelijkheid te krijgen heeft Red Bull de kwestie voorgelegd bij de FIA.

Christian Horner: 'Mercedes in rechte lijn sneller dan met open DRS'

Valtteri Bottas wist de Grand Prix van Turkije op dominante wijze te winnen, maar het was de actie van zijn als vijfde gefinishte teamgenoot die de aandacht trok van Red Bull Racing. In gevecht met Sergio Perez om de vierde plek zeilde Lewis Hamilton met kinderlijk gemak langs de Red Bull op het rechte stuk.

Sneller dan DRS

Onder normale omstandigheden zou dit dankzij DRS helemaal niet zo bijzonder zijn, maar vanwege de natte baan was het systeem helemaal niet actief. Teambaas Christian Horner trekt de snelheidsboost van de Mercedes dan ook in twijfel. Volgens de Brit was het snelheidsverschil tussen Lewis en Checo hoger dan dat het voorheen mƩt DRS was:

"Lewis was zo'n 15 tot 20 kilometer per uur sneller dan Checo. Dat is meer dan met een open DRS-vleugel."

Tijdens de race werd Max Verstappen geklokt op 297,1 kilometer per uur op het rechte stuk. Valtteri Bottas zette echter een dikke 310,7 kilometer per uur neer.

Grotere vleugel

Voorheen kon Red Bull het snelheidsvoordeel van de Mercedes counteren door een kleinere achtervleugel met minder downforce en minder drag te monteren. Die truc is volgens Horner echter niet meer afdoende. Hamilton reed op Istanbul Park immers met de grotere achtervleugel:

"Hun rechtuit snelheid heeft recent een flinke stap gemaakt. Voorheen konden we ze evenaren met kleinere vleugels, nu kunnen we niet meer dichtbij komen, We zagen het vooral op dit circuit, waar Lewis in het bijzonder een voordeel had op het rechte stuk met een grotere achtervleugel op de auto. Het is verbazend, de stap die ze gemaakt hebben met de power unit."

Het feit dat Hamilton's verbrandingsmotor in Turkije vers gewisseld was neemt Horner echter niet mee in zijn beoordeling. Hij vindt dat de Mercedes al sinds de update in Spa een duidelijk voordeel heeft.

Geen protest, wel verduidelijking

Horner is er echter nog niet klaar voor om openlijk protest in te dienen tegen Mercedes. Wel heeft hij namens het team verduidelijking aangevraagd bij de FIA over verschillende technische reglementen. Een vergelijkbaar verzoek bracht in 2019 het fuel flow-meter schandaal aan het licht bij Ferrari:

"We hebben geen protest ingediend! We hebben alleen wat vragen opgeworpen, iets dat alle teams doen. Het is niet alleen Red Bull, ook andere fabrikanten hebben vragen gesteld en doen dat nog steeds. Het ligt nu bij de FIA om te bekijken en te overwegen. Maar wanneer je een snelheid hebt die hoger ligt dan met open DRS dan is dat best indrukwekkend"

Crisisberaad

Red Bull heeft volgende week een crisisberaad ingesteld om te achterhalen wat er gedaan kan worden om het nadeel te compenseren. Volgens rijdersmanager Helmut Marko is het niet zeker of er een oplossing gevonden kan worden:

"Ik weet niet, of onze Honda-mensen daar een tegengif voor hebben, We moeten simpelweg ons chassis optimaliseren, daarmee kunnen we het in ieder geval gedeeltelijk compenseren."

Christian Horner is het daarmee eens, maar weet dat het in ieder geval in Austin moeilijk zal worden:

"We moeten ons pakket zo goed mogelijk maximaliseren. We weten dat de volgende race in Austin al een flink aantal jaren een Hamilton-bolwerk is. Maar dan Mexico en Braziliƫ, de races op grote hoogte waren goed voor ons in het verleden. Ik weet niet echt wat ik moet verwachten van de laatste drie. Het zal fascinerend worden, maar je weet dat we op de top van ons kunnen moeten zijn."

Formule 1
  • Motorsport.com, Motorsport-Total
  • Mercedes-AMG Petronas F1, Red Bull Content Pool