GP Turkije: Bottas regeert, Verstappen grote winnaar 

Na vijftien races heeft Wingman zijn vleugels eindelijk terug. De Fin wist de race van start to finish te domineren voor Max Verstappen. Grote verliezer werd Lewis Hamilton.

GP Turkije: Bottas regeert, Verstappen grote winnaar 

Zoals verwacht is het circuit nat genoeg voor de intermediates. Het is te hopen voor Valtteri Bottas dat hij zich dit keer beter in stand zal kunnen houden op het natte Istanbul Park. De Fin zal vast geen zin hebben om zijn record van zes spins te verbeteren. Records breken zal ook lastiger worden voor Daniel Ricciardo: de Australiër heeft na een teleurstellende kwalificatie een nieuwe power unit laten installeren. Hij start als allerlaatste achter Carlos Sainz, die ook van een nieuwe motor mag gaan genieten.

Start

Verstappen is slecht weg en kan niet aanhaken bij Bottas. Leclerc kan echter ook geen vuist maken, de Red Bull gaat gewoon als tweede de eerste bocht in. Fernando Alonso redt het niet: de Spanjaard krijgt een tik mee van Pierre Gasly, die klemt zit tussen de Alpine en de Red Bull van Sergio Perez. Fernando maakt een mooie pirouette en mag zich weer naar voren gaan vechten.

Ondertussen is Lewis Hamilton al opgeklommen naar de negende plek vanwege de spin van Alonso. De opmars van Hamilton wordt al meteen afgestopt door Yuki Tsunoda. De Japanner wil niks weten van de inhaalpogingen van de Brit. Lewis kiest eieren voor zijn geld

Alonso doet ironisch genoeg precies waar hij zo kwaad om was bij Gasly. In bocht drie ramt hij onbeholpen de Haas van Mick Schumacher de baan af. Het incident tussen Alonso en Gasly wordt door de stewards onderzocht, maar het lijstje mag wel wat langer worden.

Vooraan is het nog altijd Bottas voor Verstappen, Leclerc, Perez, Gasly, Norris, Strolls, Tsunoda, Hamilton en Vettel. Max Verstappen klaagt ondertussen over problemen met zijn schakelflipper. Het team zal er naar kijken. Het gaat naar Valtteri is op dat moment nog altijd rond de 1.7 seconden.

Bijna vijftien seconden achter Verstappen zit Lewis Hamilton nog altijd klem achter Yuki Tsunoda. De Mercedes gaat van links naar rechts, maar tot een aanval komt het niet. Na acht ronden gooit Hamilton hem er dan eindelijk tussen. Een prachtige move langs de buitenkant van bocht 3 is genoeg om Tsunoda naar P9 te verwijzen.

Op ronde 10 krijgen we verrassend nieuws: Pierre Gasly krijgt vijf seconden straf voor het contact met Alonso. We snappen niet helemaal hoe een coureur die klem zit tussen twee auto's op een natte baan in de eerste bocht van de race een straf kan incasseren, maar dat zien we vast verkeerd. Fernando heeft er echter weinig voordeel van: hij krijgt dezelfde straf voor de touché met Schumacher.

Voordeel is er wel voor Lewis Hamilton. De Brit gaat in recordtijd van P9 naar P6 en zet ook nog eens de snelste ronde. Het feit dat Stroll en Norris Mercedes-klanten zijn heeft daar vast niets mee te maken. De Mercedes vooraan blijft op een stabiele 2,5 seconden van Max Verstappen, gevolgd op twee seconden afstand door Charles Leclerc. Sergio Perez stelt iets teleur door de aansluiting met de Ferrari te verliezen: hij zit op vier seconden van Leclerc.

Dan zien we Carlos Sainz een schoonheidsfoutje maken bij zijn indrukwekkende inhaalrace. Bij het aanremmen voor de laatste chicane komt hij van erg ver om Sebastian Vettel te pakken. Vettel ziet hem aankomen, maar de Ferrari krijgt bij het uitacceleren geen grip en klapt tegen de Aston Martin aan. De stewards kijken bij dit incident wel weg.

Vijftien ronden in de race gaat Lewis Hamilton met kinderlijk gemak Pierre Gasly voorbij. Het volgende doelwit is Sergio Perez. Lewis lijkt niet te stoppen, al klaagt hij zoals altijd over slijtende banden. Ze zijn aan de binnenkant al glad aan het worden, vindt Lewis. Voor de verandering heeft hij gelijk.

Bij Red Bull zijn ze zich hier maar al te goed van bewust. Max Verstappen krijgt complimenten voor zijn bandenmanagement. Zijn rubber ziet er beter uit dan dat van Valtteri Bottas. Max krijgt het groene licht en pakt meteen de snelste ronde. Het gat naar Bottas is dan iets meer dan drie seconden. De ronde erop reageert de Fin meteen: het wordt balanceren tussen banden sparen en snelheid houden.

Meteen na het zetten van zijn snelste ronde raakt Bottas de auto bijna kwijt in bocht 1. Verstappen maakt er dankbaar gebruik van door een halve seconde terug te pakken op de Mercedes. Valtteri houdt het gat echter alsnog stabiel. Intussen heeft Hamilton de afstand naar Perez flink verkleind naar ongeveer drie seconden. De Mexicaan mag zich gaan voorbereiden op een bittere strijd om zijn teamgenoot te beschermen.

Op ronde 22 neemt McLaren het risico om Daniel Ricciardo naar binnen te halen voor nieuwe intermediates. De Honeybadger is ervan overtuigd dat het sneller is op versere banden. Op kale inters zien we Yuki Tsunoda weer eens achterstevoren staan. Hij komt de baan weer op als dertiende.

Nadat hij de snelste ronde rijdt krijgt Charles Leclerc te horen dat Ricciardo juist langzamer is op nieuwe inters. De gok van McLaren lijkt niet gewerkt te hebben. Althans, nóg niet. Van Pierre Gasly horen we namelijk dat er meer regen valt in bocht negen. Niet veel later blijkt DannyRic de tijden van de rest te kunnen evenaren.

Verder dan dat komt het echter niet. De rest van het veld rijdt gewoon door. Carlos Sainz vraagt om een eenstopper en ook Valtteri Bottas vindt het prima om langer door te rijden. Lewis Hamilton klaagt echter weer dat er nog steeds geen droge lijn is. Slicks zijn dus nog geen optie.

Na 32 ronden vindt Fernando Alonso het wel welletjes met zijn kaalgereden inters. Hij neemt een nieuwe set mee en vervolgt zijn race op P18, achter Daniel Ricciardo. Valtteri Bottas klaagt ook over zijn rubber: de Mercedes wordt wat nerveus aan de achterkant. De Fin heeft ondertussen echter een gat van bijna vijf seconden geslagen naar Max Verstappen.

Charles Leclerc houdt stand op 2.7 seconden van de Red Bull, maar daarachter breekt de strijd tussen Perez en Hamilton eindelijk los. Carlos Sainz probeert dat feestje te verstoren door te melden dat het harder begint te regenen. Vanaf de wagen van Lewis zien we hoe moeilijk de omstandigheden zijn.

Op rechte stuk is Hamilton opeens heel erg dichtbij. In de slipstream vliegt de Mercedes langszij bij de Red Bull, maar Checo houdt stand. Bij het aanremmen van bocht 11 en 12 houdt Perez de auto ernaast.

Hamilton zet zijn schouders erin en dringt de Mexicaan bijna de pitlane in! Perez moet aan de verkeerde kant van het paaltje de baan weer op en pakt de binnenkant voor de laatste bocht. Zij aan zijn gaan ze richting bocht 1, met een licht snelheidsvoordeel voor Hamilton. Perez weet de Mercedes er echter meesterlijk uit te remmen! Lewis blijft voorlopig vijfde.

Op ronde 27 pakt Max Verstappen zijn eerste pitstop. Red Bull weet het dit keer goed te doen: 2.1 seconden. Sergio Perez komt een ronde later binnen: 2.5 seconden. De beste pitcrew van het veld is weer terug.

Bij Aston Martin doen ze het compleet anders: Sebastian Vettel is naar buiten gestuurd op de Medium slicks! Seb glijdt alle kanten op en geeft al snel aan het team aan dat de gok niet gewerkt heeft. Zelfs bij het ingaan van de pits spint hij bijna de muur in. Wat de pitcrew van AMR bezield heeft durven we niet te zeggen.

Na de pitstops rijdt Charles Leclerc aan de leiding, voor Bottas, Verstappen, Hamilton, Perez, Gasly, Norris, Ocon, Sainz en Giovinazzi. Leclerc vraagt opgewonden over de radio of hij de race af kan maken op zijn stokoude set banden. Onder natte omstandigheden vervalt immers de verplichting om banden te wisselen.

Bij Ferrari denken ze van wel, maar Bottas en Verstappen komen rap dichterbij. Mercedes heeft de hint begrepen en haalt Lewis Hamilton binnen. Daar heeft hij echter geen zin in. Lewis denkt dat de nieuwe inter niet de beste optie is. Hij rijdt gewoon door.

Met vijftien ronden te gaan klaagt Max Verstappen over zijn stuur: het ding gaat steeds meer naar links hangen. Zijn pace blijft verder gewoon goed. De pace van Leclerc is echter om te huilen. De Ferrari glijdt alle kanten op. Charles vraagt aan het team of hij het met deze snelheid kan redden. Ferrari reageert perfect Italiaans: "Als je Bottas achter je houdt, kun je winnen". Juist ja.

Valtteri heeft echter andere plannen. Op ronde 46 is de Mercedes dichterbij dan ooit. Ferrari krabbelt al terug en roept hem binnen, maar Leclerc zet nog een ronde door. Bottas maakt op start/finish korte metten met de aangeslagen SF21. Leclerc doet in bocht 1 geen moeite om zich te verdedigen. Een ronde later gaat hij alsnog naar binnen. Hij vervolgt zijn race als vierde, achter Bottas, Verstappen en Hamilton.

Hamilton vraagt na het weigeren van de pitstop maar even of de banden het wel tot het einde gaan redden. De Mercedes glijdt alle kanten op, maar is volgens Lewis prima te rijden. Achter hem is Charles Leclerc bezig met een indrukwekkende inhaalslag.

De Ferrari is 1.4 seconden sneller per ronde en vormt een bedreiging. Mercedes trekt z'n conclusies en trek Hamilton alsnog naar binnen op ronde 51. Een latere stop had hem achter Pierre Gasly geplaatst. Lewis legt zich er maar bij neer. Na een puike stop (2.3 seconden) valt hij terug naar P5.

De Ferrari van Leclerc is echter niet snel genoeg. In de aanloop naar het bocht 11/12 complex komt Sergio Perez aan de buitenkant langszij. Charles kan zich niet weren tegen de Red Bull en valt terug naar P4. Red Bull is op koers voor een 2-3, prima punten voor het kampioenschap. Achter Leclerc komt opeens een pissige Lewis rap dichterbij. De rollen zijn zomaar omgedraaid.

Hamilton begint op de radio weer flink te schelden naar zijn team. Hij is er heilig van overtuigd dat hij buiten had moeten blijven. Zijn nieuwe inters zijn al aan het grainen op de opdrogende baan.

De aanstormende AlphaTauri van Pierre Gasly lijkt zijn oordeel te bevestigen. De Fransman is zomaar twee seconden per ronde sneller! In de kielzog van Gasly komt ook nog eens Lando Norris mee. Van een aanval gaat Hamilton opeens in de verdediging. Nog steeds geldt: er naartoe rijden is één ding, er voorbij is iets heel anders.

Het oude gezegde blijkt weer eens waar te zijn. Hamilton weet zijn vijfde plek te behouden. Vooraan is het Valtteri Bottas die zijn eerste overwinning van het seizoen behaalt. Daarachter is het een tevreden Max Verstappen, voor Sergio Perez, die zijn eerste podium sinds de Grand Prix van Frankrijk binnensleept.

De top tien wordt afgemaakt door Charles Leclerc, Lewis Hamilton, Pierre Gasly, Lando Norris, Carlos Sainz, Lance Stroll en Esteban Ocon. De Fransman heeft zijn Alpine zonder pitstop naar een punt weten te rijden.

Ondanks het missen van de overwinning doet Max Verstappen goede zaken in het kampioenschap. De consistente race gecombineerd met de strategische blunder van Mercedes heeft hem op zes punten voorsprong gezet ten opzichte van Lewis Hamilton. Met nog zes races te gaan is het kampioenschap echter nog lang niet beslist. Over twee weken hervat de strijd op de Circuit of the Americas voor de Grand Prix van Amerika.

Resultaten

Formule 1
  • Formula 1