Formule 1 hakt knoop door: geen elektrisch, wel synthetische e-fuels

Via Twitter zet de sport zich duidelijk af tegen de volledig elektrische revolutie. De toekomst van de F1 ligt niet in accu's, maar in de synthetische e-fuels.

Formule 1 hakt knoop door: geen elektrisch, wel synthetische e-fuels

Steeds meer overheden en automerken zetten zich in voor elektrisch. Het ene na het andere land stelt een deadline in voor verbrandingsmotoren en komt met subsidies die de concerns ertoe bewegen om in te zetten op een volledig elektrisch wagenpark.

Door een gebrek aan laad-infrastructuur, groene stroomvoorziening en de noodzaak voor het delven van exotische materialen is die het ongefilterd overgaan op EV's echter helemaal niet realistisch. Het is vooral een handig politiek stokpaardje. Gelukkig snappen ze dit aan de top van de Formule 1 ook.

Andere oplossingen

Via Twitter legt de sport uit dat in het voor EV-profeten magische jaar 2030 er weliswaar 1,8 miljard auto's zullen zijn, maar dat slechts 8% hiervan een accu onder de vloer zal hebben. Alleen elektrisch is dus niet genoeg. Er zijn andere oplossingen nodig.

Met behulp van synthetische e-fuels op basis van duurzaam bioafval wil de F1 de toekomst in. Het uiteindelijke doel is om de voor Grand Prix-machines ontwikkelde brandstoffen te herleiden naar een samenstelling voor straatgebruik.

Zo is de Formule 1 voor het eerst in decennia weer daadwerkelijk relevant voor de autoindustrie. Ook zware industrie zoals wegtransport, de scheepsvaart en de luchtvaart zullen bij de plannen betrokken worden.

Vriendelijk naar VAG

Met de aankondiging heeft de F1 dus een duidelijke streep gezet: verder dan hybride zullen ze - in ieder geval voorlopig - niet gaan. Tegelijkertijd zal het bericht van de sport in goede smaak gevallen zijn bij het VAG-concern. De Duitsers hebben het gebruik van e-fuels als voorwaarde gesteld voor een deelname aan de koningsklasse van de autosport.

Met name Porsche heeft al een aanzienlijke voorsprong in de ontwikkeling van soortgelijke brandstoffen. Een van de struikelblokken in de onderhandelingen voor de nieuwe motorformule van 2025/2026 is dus alweer omzeild. Of elektrofans Mercedes en Ferrari ook zo blij zullen zijn met de aankondiging laten we maar even in het midden.

Formule 1
  • Formula 1