Helaas: Aston Martin gaat ook vol voor elektrisch

De dagen van de V8 en V12 zijn bij Aston Martin geteld. De volgende generatie van de Vantage, DB11 en DBX zal overstappen naar een volledig elektrisch platform.

Helaas: Aston Martin gaat ook vol voor elektrisch

Eergisteren konden we nog trots melden dat Lamborghini de V12 voorlopig nog even in leven houdt. Sterker nog: ze hebben een compleet nieuw blok ontworpen.

Erg lang hebben we helaas niet van dat nieuws kunnen genieten, want vanuit Aston Martin klinken hele andere geluiden. Recent aangestelde CEO Tobias Moers, de man die een streep zette door Astons met handbak, heeft namelijk aangegeven dat het Britse luxemerk een volledig elektrisch aanbod in de planning heeft.

Van hybride naar elektrisch

De toon is al gezet door de plug-in hybride Valkyrie en Valhalla, ondanks het feit dat dit brute middenmotor hypercars zijn met brullende motoren. De lijn ingezet door deze halo-modellen zal opgevolgd worden door een plug-in hybride variant van de DBX SUV en een nog te introduceren middenmotor instapmodel onder de Valhalla.

Het blijft echter niet bij gedeeltelijke elektrificatie, zo verklaarde Moers tegenover Automotive News Europe: "De opvolgers van onze modellen in het traditionele sport segment moeten volledig elektrisch zijn, zonder twijfel."

'Traditioneel'

Wat er precies van de traditionele Aston Martin overblijft is ons niet helemaal duidelijk. Door de flexibiliteit die een elektrische aandrijflijn geeft is er geen sprake meer van de klassieke GT met de motor voorin. Waarschijnlijk zal alleen het silhouet van de nieuwe modellen die traditionele elementen behouden.

Duitse invasie

De invloed van Mercedes is de laatste jaren steeds groter geworden binnen Aston Martin. Op de Valkyrie, DB11 en DBS na zijn alle modellen voorzien van een V8 van Mercedes-AMG. Als ex-AMG chef is Tobias Moers van plan die link alleen maar sterker te maken. Misschien iets te sterk.

Britse e-Mercedes

Niet geheel toevallig is Mercedes bezig om zelf elektrische modellen op de markt te brengen. Moers belooft dat het uitwisselen van dat platform met Aston Martin niets af zal doen aan de identiteit en het karakter van het trotse Britse merk:

"Hoe je het merk beleeft, de reis die je als klant onderneemt. Dit zijn de dingen die het verschil gaan maken. Het zal gaan om de ervaring, de rijdynamiek, hoe we onze klanten gaan bedienen."

De geschrapte Rapide E kan terugkomen op het Mercedes EQS-platform.

Vijftig procent

Ondanks alle bombarie over accu's en laadpalen geeft Moers de verbrandingsmotor nog een aantal jaren. Rond 2025 moet er zowel van de sportwagens als de SUV een volledig elektrische variant zijn, maar de rest van het gamma mag door als plug-in hybride.

Uiteraard zullen ze stuk voor stuk gebaseerd zijn op AMG-techniek, wat de deur open laat voor de eerste viercilinder Aston Martin sinds de DB1 uit 1950. In 2030 moet de helft van het aanbod op superschoon windmolensap lopen. Vanwege de ultra-strenge Euro 7 regels kan het in Europa tegen die tijd echter al afgelopen zijn.

Elektrisch
  • Aston Martin