Sinds de regelwijzigingen van 2017 hebben we te maken met de langste, breedste, zwaarste en snelste F1-wagens aller tijden. Met een breedte van maximaal twee meter en een ongelimiteerde lengte doen vooral de bijna zes meter lange wagens van Mercedes ons met weemoed terugkijken naar de compacte machines uit het begin van de eeuw.
Bovendien lijkt er maar geen einde te komen aan de vetzucht van de sport: sinds 2009 is het minimum gewicht met maar liefst 147 kilo gestegen, van 605 naar 752 kilo. Volgend jaar komt daar nog eens 38 kilo bij met het aantreden van de nieuwe ground effect wagens.
Niet zwaar genoeg
Het nieuwe minimumgewicht van 790 kilo is echter niet zwaar genoeg, aldus Alfa Romeo technisch directeur Jan Monchaux. Tegenover RaceFans verklaarde hij dat het halen van dat doelwit zonder extreem kostbare exotische materialen niet haalbaar zal zijn. In het budget cap-tijdperk kan dat volgens Jan niet de bedoeling zijn.
Naast Alfa Romeo zouden meerdere teams hun zorgen hierover aangekaart hebben bij de Technical Advisory Group (TAG) van de FIA: "Het grootste discussiepunt waar de teams de laatste tijd een duidelijke mening over hebben is het minimumgewicht. We denken dat nog wat extra kilo's zeker zullen helpen, ook om kosten te besparen. Het is één ding om een doel te willen halen, maar op een bepaald punt wordt het heel erg duur. De teams zitten redelijk op één lijn hierover, zo ver ik kan zien."
18 inch
De grootste struikelblokken bij het halen van het nieuwe minimumgewicht zijn volgens Monchaux de strengere botsveiligheidseisen en de overstap van 13 naar 18 inch wielen. Het is voor de teams een enorme uitdaging om de gestelde doelen te halen:
"Het is nogal een hevige toevoeging van gewicht op de auto. Met de nieuwe regels en de uitdaging die grotere banden, velgen en remschijven bieden is het gewicht duidelijk een groot thema voor alle teams. Het wordt nog steeds besproken in de TAG met de FIA. Het is zeker een grote factor voor ons."
Recordgewicht
Als de teams hun zin krijgen zullen we binnenkort voor het eerst Formule 1 wagens zien die de 800 kilo grens doorbreken. Daarmee komt de formule gevaarlijk dicht bij mindere categorieën zoals het oude LMP1 en DTM.
Met de plannen voor vierwielaandrijving en extra elektrisch vermogen in het vooruitzicht komt er voorlopig geen einde aan het supersizen van de snelste single seaters ter wereld. Tegen die tijd weegt een F1-wagen waarschijnlijk net zoveel als twee machines uit 1961, het jaar dat het minimumgewicht voor het eerst gehanteerd werd.
- Formula 1, Ferrari