Grootste prutser aller tijden test F1-wagen voor Alfa Romeo

De komisch slechte Mahaveer Ragunathan heeft op de Hungaroring naast Sauber-junior Theo Pourchaire een Alfa Romeo mogen testen. De Indiase antiheld was zoals te verwachten extreem langzaam.

Grootste prutser aller tijden test F1-wagen voor Alfa Romeo

Een legende wordt je in de autosport meestal vanwege je uitzonderlijke prestaties. Maar voor sommige coureurs is het juist en chronisch gebrek aan talent dat ze beroemd maakt. Binnen de Formule 1 hebben we klinkende namen zoals Taki Inoue, Jean-Denis Deletraz, Ricardo Rosset en Yuji Ide. Afgezien van Nikita MazeSpin zijn echt slechte coureurs inmiddels een zeldzaamheid geworden.

Taki Inoue werd een icoon door zijn geklungel op en naast de baan.

Lord Mahaveer

Bij Alfa Romeo Racing vonden ze het kennelijk hoog tijd dat daar verandering in kwam. Tijdens een bandentest op de Hungaroring lieten ze niet alleen de veelbelovende Sauber-junior Theo Pourchaire zijn rondjes doen, maar ook ene Mahaveer Ragunathan.

Fans van de lollige kant van de autosport zullen de naam meteen herkennen. De Indiase voormalig F2-coureur wist in 2019 vriend en vijand te verbazen met zijn indrukwekkende traagheid, zowel op het circuit als van begrip. Zijn bizarre capriolen maakten Lord Mahaveer een echte internetlegende.

Twee bans

Tijdens zijn korte F2-carrière met het Nederlandse MP Motorsport wist Ragunathan vrijwel alle regels in het boekje te overtreden. Hij reed te hard onder de Virtual Safety Car, negeerde gele vlaggen, reed een uitloopronde op volle racesnelheid, brak track limits en veroorzaakte meerdere botsingen.

Mahaveer verzamelde zoveel strafpunten (negen in één weekend) dat hij niet één, maar twee keer verbannen werd voor een race. Toch kon hij na zijn tweede ban gewoon starten. Wanneer een coureur twaalf strafpunten bij elkaar gereden heeft moet hij de volgende race uitzitten. Abu Dhabi was echter de laatste race, dus de FIA kon niets doen om Lord Mahaveer van de baan te houden.

De mythe bleef behouden

Ragunathan verdween na zijn tumultueuze F2-seizoen volledig van het toneel, maar twee jaar later is hij opeens terug. Samen met Pourchaire deed hij in Hongarije een 18 inch bandentest voor Pirelli. Als door een wonder brak hij geen regels tijdens de test, maar zijn mythische traagheid bleef gelukkig behouden.

Theo Pourchaire zette met de C38 uit 2019 de streeftijd met een 1:19.2, ongeveer 1,6 seconden verwijderd van de kwalificatietijd die Antonio Giovinazzi twee jaar geleden tijdens de Grand Prix neerzette.

107%

Ragunathan kwam niet bepaald in de buurt. Met een 1:21.1 had hij weinig gedaan om zijn reputatie te schaden. Als Lord Mahaveer daadwerkelijk tijdens de kwalificatie deze ronde gereden had was hij zelfs niet eens gekwalificeerd.

Het was natuurlijk een test, maar Ragunathan zat nog steeds 1.4 seconden van de 107% tijd. Dit is het percentage van de pole position tijd waaraan een coureur minimaal aan moet voldoen. In 2019 pakte Max Verstappen pole met een 1:14.572, de 107% tijd was destijds een 1:19.792...

Formule Eenmalig

Het internet was dolblij na het zien van de Indiase antiheld in een Alfa Romeo-overall, maar er komt helaas geen vervolg op de test. Op social media bedankte Mahaveer zijn vriend Luca Zerbini voor de kans. Er is ongetwijfeld een hoop geld naar de rekening van het team gegaan om Ragunathan zijn stoeltje te gunnen. We hopen dat talent in het vervolg toch voorrang krijgt.

Formule 1
  • Alfa Romeo Racing, Pirelli
  • Burnt Rubber