'5000 pk' Devel Sixteen voor het eerst getest

De obscure hypercar heeft na acht jaar eindelijk een eerste ruwe shakedown ondergaan. Het beloofde vermogen is echter nog niet bereikt.

'5000 pk' Devel Sixteen voor het eerst getest

Nadat de Bugatti Veyron in 2005 de lans brak voor wat we nu kennen als de hypercar, schoot het ene na het ander minuscule bedrijfje uit de grond met de claims dat zij het wel even beter zouden doen. Zoals je mag verwachten voegden maar erg weinig van deze startups de daad bij het woord. Alleen SSC wist met de Ultimate Aero TT daadwerkelijk de Bugatti te verslaan.

Sixteen

In 2013 kwam een nieuwe uitdager tevoorschijn op de Autosalon van Dubai onder de vlag van Defining Extreme Vehicles Car Industry L.L.C: de Devel Sixteen.

Zelfs voor een opschepperige nieuwkomer waren de cijfers bizar: 12,3 liter V16, vier turbo's, 6.900 toeren per minuut, 5007 pk en 4770 newton meter aan koppel. De motor zou een combinatie zijn van twee zwaar aangepaste GM LS V8-blokken.

De sprint van nul naar honderd vloog volgens Devel voorbij in 1.8 seconden en de pret stopte pas bij 560 kilometer per uur. Het geheel zag eruit als een afgewezen concept voor een auto in een Burnout-game.

Eerste test

Na de presentatie werd het echter angstvallig stil rond de Devel. Afgezien van wat korrelige filmpjes van een langzaam rijdend prototype zagen we weinig terug van de Sixteen. Vorige week verscheen echter ineens een video van een test op het officiele YouTube-kanaal van de auto.

In de video doet een ongespoten prototype van de Sixteen een paar knullige rondjes over een leeg Italiaans vliegveld. Van de spectaculaire Burnout-looks lijkt helaas weinig overgebleven te zijn: de haastige toegevoegde spoiler en de veel hogere carrosserie geven de auto een ongemakkelijk uiterlijk. Vooral de vreemd afgeronde neus doet ons fronsen.

Turboloos

Volgens Devel is de auto al voorzien van de unieke V16, maar het enorme blok is nog niet uitgerust met de beloofde vier turbo's. De magische 5007 pk is dus nog ver weg. Voor mensen die dat soort vermogens sowieso belachelijk vinden biedt Devel overigens een uitkomst: er is een V8-basismodel met slechts 1.500 pk leverbaar. Of die variant dan Devel Eight gaat heten is niet bekend.

Boven de V8 zijn twee versies van de V16 gepositioneerd: een 3000 pk straatversie met een DCT-bak en de 5007 pk track day special. Die laatste krijgt een van de dragraceij afgeleide versnellingsbak mee. Niets anders kan het enorme vermogen aan. Voormalig Apollo en SCG ingenieur Paolo Garella zorgt ervoor dat alles in goede banen geleid wordt.

Drie dure smaakjes

Je rijdt al een Sixteen (of Eight) vanaf 1.6 miljoen dollar. Wil je de volle zestien cilinders dan moet je twee ton extra meenemen voor de 3000 pk V16. De circuitvariant rondt het rijtje mooi af met een basisprijs van twee miljoen dollar. Devel belooft dat het nog maar acht maanden zal duren voordat de eerste Sixteen op de weg te bewonderen is. Het orderboekje staat in ieder geval al open.

Nieuws
  • Devel Sixteen