Van wedden op Formule 1 tot verdwenen pitspoezen: in deze opzichten is je favoriete racesport veranderd 

Een nostalgische blik op de Formule 1 uit pakweg de jaren ‘50 brengt talloze verschillen aan het licht. Natuurlijk, de auto’s zijn sneller, maar daarnaast zijn het vooral de details die opvallen. Van de onlangs van het podium verdwenen grid girls tot het wedden op racen, dat nu een stuk makkelijker gaat. Net als het bijwonen van de verschillende Formule 1-werdstrijden waar ook ter wereld.  

Van wedden op Formule 1 tot verdwenen pitspoezen: in deze opzichten is je favoriete racesport veranderd 

Wedden op Formule 1 met je smartphone

Het wordt waarschijnlijk al gedaan zolang de Formule 1 bestaat – om precies te zijn: sinds 1950, dus in 2025 is er een mooi jubileum – maar wedden op de Formule 1 doe je niet meer met een verfrommeld formuliertje, laat staan bij een fysiek wedkantoor. Je smartphone biedt soelaas. Waar je op dat moment ook bent, misschien zelfs bij de race zelf? Het is anno nu makkelijker geworden om een ticket te boeken en die kant op te reizen. Verder komt een beetje verstand van de sport van pas, alsmede een goed inzicht op de omstandigheden. Bookmakers informatie is makkelijk te vinden op het net, het is alleen wel zaak een betrouwbare te vinden. En verantwoord te spelen.

Zandvoort is weer een race-trekpleister

Na 36 jaar keerde de Formule 1 terug in Zandvoort in 2021. Dat is zoals bekend niet zonder slag of stoot gegaan, en menig inwoner van Haarlem, Heemstede, Aerdenhout, Bentveld of de kustplaats zelf kiest tijdens die paar dagen in de zomer eieren voor zijn geld en boekt een weekendje elders om aan de drukte te ontkomen. Ondernemers maken juist weer gretig gebruik van de toeloop en vinden dat Zandvoort zijn smoel terug heeft gekregen. Het racen begon hier al lang vóórdat de Formule 1 überhaupt bestond.

Formule 1 is een volkssport geworden – enig chauvinisme is ons niet vreemd

Als een kanopoloër, kogelstoter, biljarter of andere niet-alledaagse sporter uit Nederland wereldwijd succes boekt, wordt iedereen vroeg of laat supporter of zelfs deskundige. Zandvoort leek in 2021 wel op een locatie waar het Nederlands Elftal speelde. Anderen ervoeren het als Koningsdag. Influencers, BN’ers, ze wilden allemaal een graantje meepikken van het oranje succes, waarmee de Formule 1 plotsklaps een volkssport was geworden.

Pitspoezen niet meer van deze tijd

De tijd dat vrouwen op de circuits als decoratie dienden, is voorbij. De welbekende grid girls oftewel pitspoezen tref je niet meer aan. Net als de walk on girls bij het darten, en vrouwen in weinig aan de verbeelding overlatende outfits in Nederlands spelshows. Ook over het voortbestaan van het begrip cheerleader wordt al volop gediscussieerd, al is dit volgens velen wel degelijk een serieus vak. Jammer voor de liefhebbers, wel zo begrijpelijk.

Formule 1
  • NL Beeld / PA Images