Zucht...Greenpeace gekkies jatten 1.500 Volkswagen sleutels

Allemaal om op de meest symbolische en tegenstrijdige manier de planeet te redden, natuurlijk.

Zucht...Greenpeace gekkies jatten 1.500 Volkswagen sleutels

Het milieu en Volkswagen, ze gaan niet altijd even goed samen. Het immense offensief van de Duitse autogigant om over te stappen op elektrisch onderstreept nog maar eens hoe fout het ging met het PR-drama dat Dieselgate heet. Het merk doet er alles aan om dat duistere verleden te doen vergeten. Gelukkig hebben we Greenpeace nog om ons eraan te herinneren dat het geesteskind van ene A.H. er toch echt op uit is om de wereld te vernietigen.

Parkeerterrein

Om die boodschap kracht bij te zetten heeft een Duitse afdeling van de milieubeweging een actie uitgevoerd op de Volkswagen fabriek in Emden. Hier rollen de Passat en Arteon van de band. Duizenden van deze modellen stonden op enorme parkeerterreinen te wachten tot ze per boot de wereld over verscheept werden. Ook niet erg schoon, natuurlijk. Omdat VW niet verwacht dat mensen de moeite nemen om splinternieuwe auto's zonder kentekens te jatten zitten de sleutels er gewoon in. Daar maakten de eco-activisten dankbaar gebruik van.

De VW-fabriek in Emden.

1.500 sleutels

Een groep van 30 tot 40 activisten zou te werk zijn gegaan om de sleutels van benzine en dieselauto's te ontvreemden. Daarbij zijn volgens Greenpeace zo'n 1.500 stuks buitgemaakt. Volgens andere bronnen zou het echter gaan om ongeveer 400. De waarheid zal ergens in het midden liggen. Veertien van de activisten werden ter plekke door de politie ingerekend.

Symbolisch en zinloos

Het precieze doel van de actie is zoals zo vaak bij Greenpeace niet helemaal duidelijk. De organisatie claimt de sleutels 'uit het verkeer gehaald te hebben'. Dat betekent natuurlijk niet dat de auto's dat ook zijn. Het enige dat de activisten teweeg gebracht hebben is extra CO2 door de noodzaak voor extra sleutels en enkele tonnen financiële schade door de vertraging. Het is dus vooral een compleet nutteloos en symbolisch gebaar voor de achterban.

Ironisch genoeg is Volkswagen druk bezig de fabriek in Emden om te bouwen voor de productie van de elektrische ID-lijn. De eerste EV's moeten er volgend jaar van de band rollen. Greenpeace hoeft dus gelukkig niet meer terug te komen.

Nieuws
  • Volkswagen
  • Greenpeace via Twitter