Cruiseschip in Amsterdamse haven blaast eigenhandig milieuzone weg

Omwonenden van de Amsterdam Noord haven hebben aan de bel getrokken over de vieze zwarte walmen die bij het Marella Discovery cruiseschip vandaan komen. De gigant blaast met een continu lopende motor alle pretenties van de milieuzones in de binnenstad weg.

Cruiseschip in Amsterdamse haven blaast eigenhandig milieuzone weg

Sinds november vorig jaar is het in Amsterdam verboden om met een dieselauto ouder dan 2005 binnen de Ring A10 te komen. Volgens de wethouders van de hoofdstad is het schadelijke voor de volksgezondheid dat een Golf 4 zijn TDI-roet in het centrum rond blaast. Zelfs de Mercedes W123 van burgermeester Femke Halsema is niet langer welkom. Het hele initiatief lijkt echter nogal loos als we kijken naar wat er tegenwoordig zonder problemen de Amsterdamse havens in geloodst wordt.

Restauratie

Sinds half maart biedt de haven van Amsterdam Noord namelijk plaats aan het 264-meter cruiseschip Marella Discovery. Vanwege de corona-perikelen zijn er op dit moment geen reizen gepland voor het gevaarte, waardoor er tijd is voor een flinke onderhoudsbeurt. Op zich geen probleem, zou je denken.

Aan de stekker

Toch hebben omwonenden tegenover lokale omroep AT5 aan de bel getrokken. Er komt namelijk al een paar weken een onafgebroken stroom gitzwarte rook uit het schip. De reden hiervoor is simpel: de 110 arbeiders die aan boord zijn van het schip hebben stroom nodig om hun werk te kunnen doen. Aangezien de scheepswerf geen walstroom heeft, kan de Discovery niet aan de stekker. In plaats daarvan komt de stroom van in ieder geval één van de vijf 1200(!) liter Wärtsilä V12 turbodieselmotoren die het schip aan boord heeft.

31.000 vrachtwagens

Onderzoeksbureau CE Delft deed op aanvraag van 250 omwonenden onderzoek naar de ecologische impact van de stationair draaiende Marella Discovery. Hieruit bleek dat het schip in die de uitstoot had geëvenaard van 31.000 extra vrachtwagens die een rondje Ring A10 doen. Daar kan geen oude TDI of HDi tegenop, hoe hard je de pomp ook opdraait.

Geen reactie

De gemeente Amsterdam heeft niet gereageerd op de vragen van AT5 rond het schip. Gelukkig voor hen lost het probleem zichzelf binnenkort op. Op 30 april moeten de reparaties aan de Discovery klaar zijn en zal het schip de haven verlaten. Dat er in de tussentijd enorme luchtverontreiniging veroorzaakt is zal waarschijnlijk snel vergeten worden. Zo lang je maar met je dieselbak bij het centrum weg blijft is er voor de gemeente geen vuiltje aan de lucht.

Nieuws
  • DroniEde