Nieuwe Volkswagen Arteon nu ook als Shooting Brake

Volkswagens grote coupésedan Arteon heeft een facelift gekregen. Tegelijkertijd is ook de langverwachte Shooting Brake van het model eindelijk officieel geworden. Het duo ziet er nu nog gestroomlijnder uit dan voorheen.

VW Arteon

Hoewel het een van de grootste auto's is die uit de fabrieken van Volkswagen komt, is de Arteon ook de auto met het sportiefste uiterlijk. De lijnen lijken te zinspelen op een vooruitspringend dier, maar dan verpakt als auto. Het model uit 2017 is nu vernieuwd en heeft een extra versie gekregen in de vorm van de Shooting Brake.

Vernieuwd

De belangrijkste aanpassing is natuurlijk de blits gelijnde stationwagen die helemaal nieuw is vanaf de B-stijl. Maar ook de bestaande Arteon is van binnen helemaal voorzien van een nieuw interieur. Daarnaast zijn beide modellen nu ook verkrijgbaar als plug-in hybride.

Uiterlijk was er al weinig mis met de 'oude' Arteon (wij zijn vanaf de eerste meters fan van de auto), maar toch heeft VW wat lijnen hier en daar aangescherpt. De dagrijverlichting kan in sommige varianten doorlopen tot in de grille, waarmee Volkswagen de doorlopende lichtlijnen van de achterklep naar de voorkant transponeert. In de woorden van het persbericht: "Zo wordt licht het nieuwe chroom."

Binnenin is alles vernieuwd. De interieurontwerpers van Volkswagen hebben het hele dashboard - bestaande uit de cockpit, oppervlakken, luchtuitlaten, sierlijsten -, de middenconsole inclusief infotainmentgedeelte en aircobediening en de bovenste delen van de portierbekleding opnieuw ontworpen. Op allerlei plekken zitten touch sliders en touchknoppen die ervoor moeten zorgen dat de bediening eenvoudiger werkt dat voorheen.

Plug-in Hybride

De nieuwe Arteon en Shooting Brake zijn voor het eerst verkrijgbaar in een GTE uitvoering. Wat betekent als plug-in hybride. Het systeem heeft een vermogen van 160 kW/218 pk en kan volledige elektrisch rijden voordat de verbrandingsmotor mee komt kijken. Hoe ver de auto op elektriciteit komt vertelt Volkswagen (nog) niet, maar het zal genoeg zijn om zoemend naar de snelweg te komen vanuit de stad of het dorp.

Verder komt de auto er met de 2.0 TSI en de 2.0 TDI van Volkswagen. De benzinevariant levert 140 kW/190 pk, terwijl de diesel goed is voor 147 kW/200 pk.

Oppervariant wordt de Arteon R die er in beide carrosserievormen is. Dan ligt er eveneens een 2.0 TSI voorin, maar die 235 kW/320 pk (maximaal koppel 420 Nm) en een zeventraps DSG-bak.

De auto's komen in het najaar op de markt. Uiteraard willen de PR-mensen later van de gelegenheid gebruikmaken om de prijzen te vermelden.

Nieuwe Shooting Brake

Vernieuwde Arteon

Vernieuwd interieur