Autodesigners maken de laatste tijd dankbaar gebruik van technologische ontwikkelingen in LED, OLED, en laserlicht, om hun lampunits platter en complexer dan ooit gestalte te geven. Meer dan ooit kan een auto een eigen identiteit meekrijgen met behulp van lichtsignatuur. Aan de achterkant van de auto's zijn de heren designers (m/v) de laatste jaren ook zeer royaal met de verlichting: in plaats van geïsoleerde units zien we - vooral bij de Volkswagen-merken - steeds vaker dat er naar verbinding gezocht wordt. In het verleden zag je dit eigenlijk alleen bij sportieve modellen, zoals sommige vierwielaangedreven Porsche 911'jes en een enkele Nissan 300ZX uit de jaren '80: hier overbrugde een reflectorstrip het gat tussen de twee achterlichten. Recenter kunnen we hier nog de Aston Martin One-77 aan toevoegen, hoewel dit met een oplage van 77 stuks niet echt een productieauto genoemd kan worden.
Anno 2018 kan deze verbinding veel platter en eleganter, en dus wordt er veel meer mee gespeeld. Alleen binnen de Volkswagengroep noemen we alle Porsches, en de Audi's A6 t/m A8 en de Q8 en e-tron. Uit vandaag gelekte beelden mogen we concluderen dat ook de volgende Seat Leon dezelfde behandeling ondergaat. Buiten VAG noemen we de Mercedes EQC en de Honda NSX, één van de weinige auto's met een vrouwelijke designer.
Als middenweg is er nog Renault, dat op modellen als de Megane en Talisman alleen de ruitvormige badge en een klein stukje lak hieromheen nog vrij van licht houdt.
Grote vraag nu: moeten meer designers dit oppakken, of is een lichtstrip over de gehele breedte van je auto teveel van het goede? Voor de zichtbaarheid is het nochtans niet verkeerd.