COPO Camaro krijgt absurd grote V8 mee

De speciaal te bestellen drag special doet het concept van de ouderwetse big block eer aan. Met een 572 cubic inch V8 heeft de Camaro onbetwist de grootste.

COPO Camaro krijgt absurd grote V8 mee

Voor de meeste Europese autofans zegt de lettercombinatie COPO niet zoveel, maar aan de andere kant van de grote plas is het een legendarische afkorting. Via het Central Office Production Order-systeem konden klanten bij de dealer alle exotische onderdelen bestellen om van een standaard Camaro een vuurspuwende racer te maken.

Het belangrijkste was uiteraard de motor: de 500 pk sterke, volledig uit aluminium vervaardigde zevenliter ZL1 V8 uit de Corvette gaf de Camaro goede papieren voor de dragstrip. In 1969 werden er slechts 69 COPO Camaro's op de weg gezet.

Een originele COPO Camaro.

Revival

In 2012 haalde Chevrolet de naam weer uit de mottenballen voor een tweede serie van 69 gebaseerd op de moderne Camaro. De auto ging de strijd aan met de Ford Mustang Cobra Jet en de Dodge Challenger Mopar Drag Pak in de Stock en Super Stock-klasse van de dragracewereld. Sinds die tijd zijn er slechts 700 van de auto's gebouwd. Bijna tien jaar na de herintroductie van de COPO is het tijd voor een laatste opfrisbeurt.

ZZ572

Chevrolet houdt de Amerikaanse muscle car tradities in ere door de COPO de allergrootste V8 in hun arsenaal mee te geven. Nee, niet de zevenliter LS7 of zelfs de 7,4 liter LSX 454. Denk groter, veel groter,

De Camaro heeft maar liefst 572 cubic inches onder de kap. Omgerekend is dat maar liefst 9,4 liter. De ZZ572 is al langer leverbaar als los te bestellen crate engine, maar dit is de eerste keer dat Chevrolet de motor zelf monteert in een model.

Hogere wiskunde

Helaas houdt de ZZ572 zich ook aan een andere traditie: veel inhoud, weinig vermogen. Er rolt namelijk slechts 430 pk uit de gigant, schrikbarend laag voor wat bedoeld is als een competitieblok. Een losse motor voor straatgebruik is immers te bestellen met 620 of 720 pk.

De reden is echter heel simpel: reglementen. Onder de National Hot Rod Association (NHRA) worden auto's ingedeeld via een formule die rekening houdt met de pk/gewichtsverhouding, de cilinderinhoud en het origineel geadverteerde vermogen aan de krukas. De enorme big block produceert volgens die formule dus slechts 430 pk, maar aan de krukas is het een stuk meer.

Drie smaakjes

Mocht je het via ingewikkelde algebra berekende vermogen toch te karig vinden, dan biedt Chevrolet nog twee varianten van de COPO aan: en natuurlijke ademende zevenliter (427) en een 5,7 liter (350) met een dikke 2,65 liter supercharger erop. De LSX-afgeleiden produceren volgens de NHRA-formule respectievelijk 470 en 580 pk.

Groot maar goedkoop

Ondanks het enorme blok is de COPO 572 de goedkoopste van de drag race drieling. Chevrolet vraagt $105.000 voor de big block variant. De 427 vangt $117.500, terwijl de 350 maar liefst $130.000 op moet brengen. In tegenstelling tot eerdere modellen is de '2022'-versie niet gelimiteerd.

Via een orderformuliertje kun je je eigen COPO samenstellen. Elke auto wordt met de hand gebouwd naar de eisen van de klant.

Je hebt dus de keuze uit groot en lui, kleiner en actiever of een smallblockje met drukvulling. Welk blok zou jij aanvinken?

Cargasm
  • Chevrolet