Devel Sixteen met 5.000 pk wil liever vliegen

U herinnert zich vast de Devel Sixteen nog wel. Het racemonster met een V16, 5.000 pk en een topsnelheid van 560 km/u. Er zijn nogal wat problemen met de ontwikkeling van deze auto. Zo lukt het de autobouwer maar niet om hem op de grond te houden.

In 2013 kregen we voor het eerst de Dubaise Devel Sixteen voorgeschoteld. Devel presenteerde de idiote hypercar als showmodel vergezeld met de lachwekkende cijfers die we nu wel kunnen dromen. Ondertussen zijn we vijf jaar verder en hebben de Sixteen in ieder geval een keer zien rijden, dus er is een teken van leven. Maar het lijkt er sterk op dat het daar voorlopig bij blijft.

Road & Track heeft uit betrouwbare bron vernomen dat prototype-engineer Paolo Garella niet meer meewerkt aan de Sixteen, en dat is nog maar één van de problemen waar Devel tegenaan loopt. Een groter obstakel op de weg naar productie is het feit dat de Amerikaanse V16 wel bestaat, maar niet lang kan draaien. Het blok is oorspronkelijk bedoeld voor dragracen en heeft koeling die bedoeld is voor korte, heftige ritjes. De Dubaise autobouwer krijgt het blijkbaar niet voor elkaar om deze koeling zodanig aan te passen dat het ook gebruikt kan worden voor langere ritten, laat staan dagelijks stedelijk gebruik in een oven als Dubai.

Daarnaast hebben de engineers uit de Golfstaat nog een lesje aerodynamica of twee nodig. Als de Sixteen ooit de topsnelheid van 560 km/u zou halen, doet hij dat met vier wielen van de grond. Volgens de betrouwbare informatie is de auto op dit moment simpelweg te vergelijken met een grote vliegtuigvleugel. Iets dat de veiligheid niet bepaald ten goede komt. 

Of het Devel ooit lukt om deze problemen op te lossen en de Sixteen in productie te nemen? Wij geloven er niet in, maar wij hebben dan ook geen oneindige hoeveelheden dirham om erop stuk te slaan.