U kent de Devel Sixteen ondertussen vast wel. Een hypercar die ooit in Dubai geproduceerd moet gaan worden en meer dan 5.000 pk haalt uit een V16. Het klinkt onhaalbaar en dat lijkt het ook steeds meer te zijn. In de eerste bewegende beelden van de duivelse auto heeft hij moeite om sneller te gaan dan een bejaarde in een scootmobiel. Maar niet alleen in Dubai hebben ze aspiraties om een 5.000+ pk sterke auto realiteit te maken. Ook in Bulgarije zijn ze al even bezig met zoiets. Alleen pakt men hier het elektrisch aan, dat is makkelijker dan een V16 met vier turbo's naar de hel te blazen. Ze maken een volledig elektrische auto met 5.290 pk en buitenaardse technologieën.
Het Bulgaarse Alieno heeft nog helemaal niets gemaakt waarmee ze enige geloofwaardigheid hebben opgebouwd, maar toch staan ze volledig achter hun buitenaardse creatie: de Arcanum. En dat is niet gek want als we het bedrijf mogen geloven, dan komt de Arcanum er in vier onmogelijk krachtige versies: het basis RP2-model krijgt 2.645 pk en 4440 Nm, de RP3-versie krijgt 3529 pk en 5920 Nm, de RP4 moet het doen met 4351pk en 7400 Nm en het topmodel, de RP5, krijgt de 5.290 pk met 8880 Nm.
Vanzelfsprekend is de gehele Lamborghini Veneno Alieno Arcanum gemaakt van koolstofvezel. Daardoor komt het gewicht van het basismodel rond de 1.600 kg te liggen en zal deze steeds een tikkeltje zwaarder worden naarmate er meer vermogen bij komt kijken.
Waar de Devel Sixteen het moet doen met maar een motorblok, doet de Alieno Arcanum het met 24 motoren. Of eigenlijk, maximaal 24 motoren. De hoeveelheid hangt af van het gekozen model, maar in het geval van de RP5 krijgt elk wiel zes elektromotoren gemonteerd. Daarmee komt het totaal op 24. Er is voor kleinere losse motoren gekozen omdat dit een stuk efficiënter werkt volgens de fabrikant.
Om al deze stille aandrijvers van stoom te voorzien gebruikt de auto supersnelle Graphene LiPo cells en supercapacitors. Deze kunnen sneller op- en ontladen dan normale Lithium-Ion accu's die we in andere stekkerauto's zien. Oh, en als u denkt dat hier een nadeel aan hangt, dan heeft u het fout want zelfs met zoveel krachtige motoren kan de auto 1020 kilometer op een lading rijden. Aan de andere kant kan de Arcanum maximaal drie rondjes Nürburgring afleggen op maximaal vermogen voordat hij weer mag opladen.
En daar stopt de technologische vooruitgang nog niet. De unieke accupakketten zijn namelijk ook nog eens super makkelijk uit te wisselen dankzij een plug & play-systeem. En stekkeren gaat de eigenaar van deze hypercar niet doen, draadloos opladen is helemaal van nu, dus dat kan de Arcanum ook.
Maar er is meer want de Bulgaren hebben van de auto ook een 'alien robot' gemaakt. Dat wil zoveel zeggen dat hij gedeeltelijk autonoom kan rijden. Volgens de bouwer is de auto een 'intelligent robot on wheels' die de bestuurder helpt met het besturen en het voorkomen van ongelukken terwijl het hem gaande weg wat broodnodige rijlessen geeft. Dit doet hij met behulp van, komt ie: 17 camera's, 1 LiDAR, 8 radars, 16 ultrasone sensors, 1 GPS sensor, 1 IMU sensor en een shitload aan andere sensoren.
En het robotiseren gaat verder dan wat hulpmiddelen, ook de vering is gerobotiseerd. De Arcanum heeft Alieno robotic suspension bestaande uit dubbele draagarmen met pushrods en elektronisch instelbare dempers. De auto behoudt automatisch zijn rijhoogte per wiel en kan deze instelling per bestuurder onthouden. Natuurlijk kan hij zichzelf ook opkrikken met vier pneumatische krikken onder de auto.
Bent u er nog? Goed, we zijn er bijna. We benoemen alleen de remmen nog want deze bestaan natuurlijk niet uit een schijf met een klauw en wat blokjes. Nee, dat zou te simpel zijn. Elk wiel van de Alieno Arcanum remt met drie verschillende systemen. De eerste is het conventionele schijfremsysteem dat bestaat uit een speciaal gefabriceerd monobloc met tien zuigers en carbon-ceramic schijven van 400 mm. Daarnaast gebruikt de auto een regeneratieve manier van elektromagnetisch afremmen die stroom genereert en daarmee de accu's van wat extra juice voorziet.
Als laatste hebben we nog, jawel, een robotic air braking system. Hiermee wordt afgeremd met verschillende flaps en luchtgaten in de auto. Mocht dat nog niet genoeg zijn, dan kan er optioneel gekozen worden voor een parachute om mee af te remmen.
De Alieno Arcanum is vanaf nu te bestellen en wordt alleen op vooruitbestelling gemaakt. De prijzen beginnen bij 750.000 euro voor het basismodel en 1,5 miljoen euro voor de RP5. De Bulgaren verwachten dat het bouwen van de auto ongeveer 18 tot 30 maanden in beslag zal nemen waarbij de gekozen opties een belangrijke rol zullen spelen. Tot die tijd zullen we dus niets in het vlees zien en vermoeden we dat Alieno de volgende keer in het nieuws komt omdat ze failliet zijn, of omdat Lamborghini ze aanklaagt wegens diefstal van intellectueel eigendom.