Sebastian Vettel kan (voorlopig) fluiten naar tweede plek Hongarije

De Duitser is uit het klassement gehaald vanwege een te lege tank. Aston Martin heeft een beroep aangetekend, maar virtueel staan Lewis Hamilton en Carlos Sainz een plekje hoger.

Sebastian Vettel kan fluiten naar tweede plek Hongarije

Hij was een van de winnaars in de chaos van Hongarije: Sebastian Vettel. De viervoudig wereldkampioen wist op de openingsronde uit de problemen te blijven en bleef de hele race jagen op de Alpine van Esteban Ocon. Echt dichtbij kon hij helaas niet komen op de krappe Hungaroring, maar een tweede plek vlak voor een aanstormende Lewis Hamilton was een prachtig resultaat voor hem en het team.

Uitloopronde

Op de uitloopronde begonnen de problemen echter voor Sebastian. De tank van zijn AMR21 was zo goed als droog, waardoor hij gedwongen was de auto vroegtijdig aan de kant te zetten. Een korte jog naar het podium onder luid gejuich vanaf de tribunes was het resultaat. Het gejuich verstomde echter bij Aston Martin toen de FIA aanklopte.

Te weinig peut

Volgens de organisatie was het de stewards niet gelukt om de verplichte liter aan brandstof uit de Aston Martin te halen. De brandstof wordt na elke race geanalyseerd om er zeker van te zijn dat de teams legale samenstellingen gebruiken. Uite auto van Seb werd echter slechts 300 milliliter gehaald. Omdat dit uiteraard te weinig was werd hij zonder pardon geschrapt uit de resultaten.

Elk nadeel heb z'n voordeel

Door de diskwalificatie schuift de complete top tien een plekje op. Dat komt vooral goed uit voor Carlos Sainz, die een derde plek pakt en voor zijn teamgenoot eindigt in het rijdersklassement, de beide Williams-rijders die broodnodige extra punten scoren en Lewis Hamilton. De sprong in punten van derde naar tweede is namelijk groter dan die van tiende naar negende. Zo krijgt Sir Lewis dus nog een extra puntje voorsprong ten opzichte van Max Verstappen.

De straf komt bijzonder goed uit voor Hamilton.

In beroep

Aston Martin heeft beroep aangetekend tegen de beslissing van de FIA. Als onderkenning hiervan is Vettel in de uitslag weer teruggezet op de tweede plek. In principe heeft hij het podium en de punten op dit moment terug, maar zodra de beoordeling van het beroep binnen is kan het zomaar weer over zijn. Een vreemde constructie, maar dat zijn we inmiddels wel gewend van de FIA.

We hopen voor Seb dat de stewards toch ergens een paar deciliter extra vinden. Volgens AMR-teambaas Otmar Szafnauer moet het goed komen: hij meent dat er nog 1,44 liter in de tank zat toen de stewards hun controle uitvoerden.

Mocht het beroep ondanks die claims toch falen, dan heeft Vettel in één race twee straffen te pakken. De Duitser werd eerder op de vingers getikt voor het dragen van en regenboogshirt met de tekst 'Same Love' tijdens het volkslied voorafgaand aan de race.

Formule 1
  • Aston Martin Cognizant F1 Team, Formula 1