George Russell heeft borst en rugpijn door extreme porpoising

Het extreme gestuiter van de Mercedes begint akelige vormen aan te nemen. Volgens George Russell de auto niet alleen listig, maar gewoonweg pijnlijk om te besturen.

George Russell heeft borst en rugpijn door extreme porpoising

Er is al veel gezegd en geschreven over porpoising: het aerodynamische fenomeen waardoor ground effect auto's hevig op en neer bewegen. Het veertig jaar oude probleem is dit jaar in volle vaart teruggekomen, met vooral het team van Mercedes als groot slachtoffer.

De bijzondere W13 hobbelt heviger en langer dan welke andere auto, waardoor het team de maximale potentie van het platform niet kan benutten.

Pijnlijke porpoising

Tijdens de Grand Prix van Emilia Romagna op het circuit van Imola leek het probleem groter dan ooit. Op het einde van het rechte stuk knalden de Silberpfeilen zo hevig tegen het asfalt dat de vonken er vanaf vlogen.

Het gestuiter was zo hevig dat niet alleen de auto, maar ook de coureurs eronder begonnen te lijden. Voor George Russell is het fenomeen ronduit pijnlijk geworden.

Onhoudbare situatie

Na de race was George opvallend positief over de balans van zijn auto. Afgezien van het stuiteren is de W13 volgens hem een prima auto. Helaas was de porpoising in Imola echter zo erg dat Russell pijn in zijn rug en borst kreeg. De Brit hoopt dan ook dat alle teams die last hebben van het fenomeen een oplossing kunnen vinden. De situatie is voor de coureurs niet houdbaar:

"Wanneer de auto en de banden in de juiste window zitten, voelt de auto - afgezien van het stuiteren - heel goed om te rijden. Maar het stuiteren: daar word je echt ademloos van. Het is het meest extreme dat ik ooit gevoeld heb. Ik hoop echt dat we een oplossing kunnen vinden.

"Ik hoop dat elk team dat met het stuiteren worstelt een oplossing kan vinden, want het is niet vol te houden voor de rijders om zo door te gaan. Dit is het eerste weekend dat ik echt worstel met mijn rug en bijna zoiets als pijn in m'n borst heb van het hevige stuiteren. Het is gewoon wat we moeten doen om de snelste ronden te rijden."

Tot dusver lijkt de aanpak van Russell redelijk te werken. Terwijl teamgenoot Lewis Hamilton maar moeilijk op gang kwam in Imola haalde hij een vierde plek naar binnen. Daarmee werd hij meteen de eerste coureur die in alle vier races van dit seizoen een top 5 finish wist te scoren.

Aangezien er nog steeds geen grote updates aangekondigd zijn bij Mercedes zal George voorlopig even door moeten bijten.

Formule 1
  • Mercedes-AMG Petronas F1 Team