Officieel: de 24-races tellende F1-kalender 2023

De recordbrekende kalender is eindelijk officieel goedgekeurd door de FIA World Motorsport Council. Door de terugkeer van China en Qatar, het behoud van Monaco en Spa en de toevoeging van Las Vegas telt de kalender maar liefst 24 Grands Prix.

Officieel: de 24-races tellende F1-kalender 2023

Na een eerder lek heeft de FIA vandaag de kalender voor 2023 officieel goedgekeurd. Het 24-races tellende schema zet meteen een nieuw record binnen de sport.

Opvallende veranderingen zijn de terugkeer van Qatar, de toevoeging van Las Vegas, het behoud van Monaco en België en het wegvallen van Frankrijk.

China Numba Wan

Het meest in het oog springend is echter de terugkeer van China als vierde race op de kalender. Het totalitaire land kampt nog altijd met extreme COVID-restricties, een instortende huizenmarkt en wijdverspreide protesten, maar dat zal de Grand Prix van volgend jaar kennelijk toch niet in de weg staan. The show must go on, net zoals in Saoedi Arabië.

Problemen voor Liberty

Het recordaantaal Grand Prix brengt voor F1's commerciële rechtenhouder Liberty Media echter de nodige problemen met zich mee. De Amerikaanse mediagigant is er namelijk op gebrand om zoveel mogelijk nieuwe races in lucratieve groeimarkten uit de grond te stampen, het liefst op een festival-vriendelijk stratencircuit.

Met 24 races heeft de kalender echter z'n officiële maximum bereikt. Liberty zal dus bestaande evenementen moeten gaan schrappen om de gestelde doelen te bereiken. Financieel minder waardevolle, maar bij het publiek mateloos populaire races zoals die op Spa en in Monaco zijn hierdoor nog altijd in gevaar. Extra Chinese Grand Prix en een race in Zuid Afrika staan immers nog steeds op de planning.

Formule 1
  • Red Bull Content Pool