Verstappen kritisch op Liberty: 'Ik wil in 2028 niet alléén maar op stratencircuits rijden'

Verstappen ergert zich aan het circuitbeleid van de Amerikaanse F1-overlords. De bijna eindeloze stroom nieuwe stratencircuits baart hem grote zorgen, zeker nu legendarische banen zoals Spa Francorchamps van de kalender gedrukt dreigen te worden.

Verstappen kritisch op Liberty: 'Ik wil in 2028 niet alléén maar op stratencircuits rijden'

Sinds 2017 valt de Formule 1 onder de vleugels van mediagigant Liberty Media. Na de exit van Bernie Ecclestone zorgden de Amerikanen voor de nodige veranderingen. Zo kwamen er nieuwe graphics en een nieuwe logo, en werd de sport veel meer open en commerciëler van opzet.

Vooral het toetreden tot social media en de release van de Netflix-serie Drive To Survive brachten de F1 onder de aandacht bij een veel breder publiek dan voorheen. Als onderdeel van de nieuwe aanpak werden er bovendien steeds meer stratencircuits uit de grond gestampt.

Allemaal voor de pegels

Na de toevoeging van Miami en Las Vegas telt de voorlopige kalender van 2023 nu al zes stratencircuits, waarvan twee in het voor Liberty zo belangrijke Amerika. De obsessie met tijdelijke circuits is aan de andere kant van de grote plas geen nieuw fenomeen.

Het houden van een race in het centrum van een grote, bekende stad biedt immers enorm veel commerciële mogelijkheden. Zo is het circuit veel beter bereikbaar dan een afgelegen baan in de bergen, kan er geld gebeurd worden van overheden en reisbureau's voor de promotie en heeft het een aanzuigende werking op toeristen. Er kun dus veel makkelijker veel meer geld verdiend worden.

Het is dus geen verrassing dat steden zoals Sydney, Nice en Madrid recent aangeklopt hebben om ook een graantje mee te pikken.

"Fan engagement"

Regerend wereldkampioen Max Verstappen is het echter niet eens met het beleid van Liberty. De Nederlander ziet met argusogen aan hoe steeds meer plekken op de kalender opgevuld worden met circusevenementen in grote steden. Max begrijpt dat er gewoon geld verdiend moet worden, maar wil toch ruimte behouden voor echt iconische circuits. Een kalender vol stratencircuits is aan hem niet besteed:

"Ik wil mezelf in 2028 of zo niet alleen maar op stratencircuits dicht bij de stad zien rijden alleen voor "fan engagement" of zo. Want je hebt iconische circuits nodig op de kalender. Natuurlijk snap ik dat iedereen geld wil verdienen, maar er is ook een limiet daarop want het is belangrijk om de echt coole circuits op de kalender te houden in plaats van gewoon op[ stratencircuits te rijden, waar F1 auto's denk ik helemaal niet voor ontworpen zijn."

Favoriet zal sneuvelen

Als rasechte NederBelg maakt Verstappen zich met name zorgen over het lot van Spa Francorchamps. De prachtige lint asfalt in de Ardennen staat al maanden onder druk, en is nog steeds niet opgenomen in de voorlopige kalender voor volgend jaar. Max wil zijn favoriete baan uiteraard niet verliezen:

"Het is mijn favoriete baan, allereerst. Ik vind dat het gewoon geweldige baan is om te rijden. Natuurlijk begrijp ik dat het vergeleken met ander banen moeilijker is om er te komen en met het verkeer om te gaan. Maar het is een heel iconische baan."

Formule 1
  • Red Bull Content Pool