Sydney plant stratencircuit voor overname Grand Prix van Australië 

Met een beetje geluk moet Sydney de Monaco van Down Under gaan worden. De stad wil in 2026 het contract van Melbourne over gaan nemen met een nieuw stratencircuit.

Sydney plant stratencircuit voor overname Grand Prix van Australië 

Sinds 1996 heeft de Grand Prix van Australië (met een paar uitzonderingen) traditioneel het F1-seizoen afgetrapt. Melbourne's unieke Albert Park circuit was voor de team vaak de eerste kans om hun splinternieuwe wagens in actie te zien. Met het uitbreken van de pandemie hebben we het evenement de afgelopen twee jaar helaas moeten missen, maar het contract loopt nog even door to 2025. Als het aan Sydney ligt gaat het tot daar en niet verder.

Meer aanzien

Volgens lokale publicatie 7News is de bekende stad op aanraden van de overheid van de staat New South Wales een project gestart om het stokje van Melbourne over te kunnen nemen in 2026. De Grand Prix moet de stad en staat meer aanzien gaan geven.

Melbourne wordt vanwege het evenement gezien als de sporthoofdstad van het land, terwijl Sydney wereldwijd eigenlijk alleen bekend staat om het bijzondere operahuis. Naast het promoten van het imago van de stad moet de F1 bovendien banen creëren en de economische schade veroorzaakt door de pandemie gaan compenseren.

Monaco Down Under

Voor maximale zichtbaarheid wordt het permanente circuit Sydney Motorsports Park overgeslagen. In plaats daarvan wil Sydney het Monaco van de Pacifische regio worden met een circuit in de haven, recht tegenover het bekende operahuis. Een run over de 1.1 kilometer lange Sydney Harbour Bridge is echter uitgesloten. De brug werd in 2005 nog onveilig gemaakt door Mark Webber en een gillende BMW-Williams FW27 met V10.

Nummer drie

Mochten de plannen waarheid worden, dan wordt het Sydney Harbour circuit het derde Australische F1-circuit. Van 1985 tot 1995 werd de race verreden op het stratencircuit van Adelaide. De volgende Grand Prix van Australië staat gepland voor 10 april 2022. Van de plannen van Assen zal dus waarschijnlijk niet veel terecht gaan komen.

Formule 1
  • BMW, Mercedes-AMG Petronas F1 Team
  • rollin7