Australië krijgt gigantisch zesdaags motorsport festival op Bathurst

Onder een extreem streng regime van coronamaatregelen weten ze Down Under alsnog een groot feest te bouwen. De zesdaagse 'Super Bathurst' belooft een knallende finale te worden van het Supercars seizoen.

Australië krijgt gigantisch zesdaags motorsport festival op Bathurst

We mogen hier graag mopperen over de zin en waanzin van de coronamaatregelen, maar in het zo stereotiep relaxte Australië gaat het nog veel verder. Het 'zero-COVID'-beleid heeft geleid tot strikte voorschriften voor de inwoners van de meeste deelstaten.

Je huis uit om even de zonsondergang te bekijken is bijvoorbeeld gewoon strafbaar: voor je het weet zit je geboeid op de grond met een boete van 1000 dollar aan je broek. Tegen die achtergrond is het logisch dat grote sportevenementen geen doorgang vinden.

Kampioenschap onder druk

Supercars (voorheen V8 Supercars) is van de organisaties die hierdoor in de knel gekomen is. Met het afgelasten van de races in Adelaide, Perth, Gold Coast, Auckland, Winton en het Grand Prix circuit van Melbourne ziet het er slecht uit voor het kampioenschap.

De organisatie heeft een opvallende reactie tegenover de aanhoudende onzekerheid: in plaats van te hopen op losse evenementen en steeds weer uit te stellen en af te gelasten propt Supercars alles in één groot festival.

Super Bathurst

Tussen dinsdag 30 november en zondag 5 december zet Supercars in samenwerking met de Australian Racing Group een zesdaags evenement vol motorsport spektakel neer op het legendarische Mount Panorama Bathurst circuit.

Naast een 400 kilometer sprint en de befaamde Bathurst 1000 voor de Supercars komen de V8-formulewagens van S5000, de klassieke Touring Car Masters muscle cars, Porsche Carrera Cup, Dunlop Super 2, GT World Challenge Australia, TCR Australia, Trans Am, Toyota GR86 Series en de V8 SuperUtes in actie.

Publiek op de camping

Supercars en ARG zetten er op in dat de vaccinatiegraad in de deelstaat New South Wales vóór het runnen van Super Bathurst voldoende zal zijn om publiek toe te laten. Bovendien worden er campings opgezet zodat fans de hele week kunnen blijven genieten van de actie.

Voor bezoekers buiten de staat zal het echter moeilijk gaan worden om het festival bij te wonen. Zonder geldige reden mag je immers de grens niet over. Zelfs de teams van buiten de staat zijn al gebonden aan een quarantaineregeling bij terugkomst. Aangezien Super Bathurst de uitsmijter van het seizoen is moet dat echter geen groot probleem zijn.

Sponsors zetten hun schouders eronder

Supercars en ARG hebben toevallig twee concurrerende sponsoren achter zich staan. Zowel Repco als Supercheap Auto zitten in de aftermarket onderdelenhandel. De commerciële wensen en idealen worden voor de Super Bathurst echter resoluut overboord gegooid. Beide sponsoren vinden het veel belangrijker om een evenement op te zetten voor de fans dan dat ze hun marketingplaatje rond krijgen. En dat levert uiteindelijk veel betere publiciteit op dan de standaard strategie ooit had kunnen doen. Kijken jullie mee, F1?

Supercars CEO Sean Streamer is dan ook blij met de saamhorigheid achter het project: "Ik wil graag de burgemeester, Rob Cameron van Repco en John McMellan bij ARG bedanken voor hun samenwerking de laatste paar weken om wat misschien wel de beste Bathurst 1000 ooit zal worden op te zetten. Het is een zwaar jaar geweest voor motorsport fans maar we zijn er zeker van dat dit het recept is voor het best mogelijke einde voor het seizoen van 2021."

Of Super Bathurst ook buiten Australië te zien zal zijn is nog niet bekend. Er zullen echter ongetwijfeld wat livestreams opduiken. Tot die tijd kunnen we ons zoet houden met de highlights van 2020:

Autosport
  • Supercars, S5000, Touring Car Masters Australia