Hier is Australië's antwoord op Formule 1: V8 en herrie

Australië tegen de 1.6 V6 uit de Formule 1: "that's not an engine.. [haalt dikke V8 te voorschijn] Thát's an engine."

In de wereld van het open wheel racing is Formule 1 nog onbetwist de koningsklasse, ook al zijn de dikke V8 t/m V12's uit het verleden inmiddels vervangen door een V6 met evenveel cilinderinhoud als een gemiddelde Polo. Dinopraat natuurlijk, want het gaat niet om de grootte maar om wat je er mee doet.

In het uitgestrekte Australië houdt de gemiddelde man echter van dinopraat, en is men verknocht aan de V8. Op de Bathurst 1000 was het afgelopen weekend weer een mooi achtcilinderspektakel, maar de honger is nog niet gestild. Racefans down under houden van V8-herrie en vinden de nieuwe V6 maar niks (QED). Daarom krijgt de Formula 5000 uit de jaren '60 en '70 een revival onder de naam Formula Thunder 5000. De originele raceseries heette zo omdat er motorblokken met een capaciteit tot 5.000 cc werden toegelaten, of dat nog steeds het geval is wordt niet helemaal duidelijk, maar dat er een V8 in de chassis' ligt is wel zeker. Om de krachten op te vangen worden er achterbandjes met een breedte van 410 mm gemonteerd.

Hoewel de eerste berichten over de serie van eind maart stammen was gisteren pas definitief de kogel door de kerk. Als alles goed gaat moet de nieuwe FT5000 volgend jaar van start gaan in Australië en Nieuw-Zeeland. Check ook even de luchthappers op luchthappers. Xzibit knikt met goedkeuring.