Adelaide Grand Prix circuit ternauwernood ontsnapt aan sloopplannen

De plannen om het historische circuit op te breken zijn met een minuscule minderheid tegengehouden. Het permanente deel van de baan zal voorlopig zijn naam eer aan blijven doen.

Adelaide Grand Prix circuit ternauwernood ontsnapt aan sloopplannen

Gisteren werd bekend dat de gemeenteraad van Adelaide zou stemmen over een voorstel om het iconische Adelaide Street Circuit om te ploegen. Na het uitbannen van motorsport in de stad eind vorig jaar zou het 1200 meter lange stuk asfalt de ontwikkeling van een groene zone in de weg staan.

Het park waar het circuit zich in bevindt zou bedreigd worden door oververhitting in de zomer, uiteraard dankzij de opwarming van de aarde. Door het bijplanten van bomen en het verwijderen van harde oppervlakken zou het park voldoende afkoelen om het hele jaar bruikbaar te blijven.

Het contract met Supercars werd vorig jaar verscheurd.

Cultureel erfgoed

Het voorstel 'Reimagining Victoria Park' werd aangedragen door raadslid Greg Mackie. Vanwege hevige kritiek diende hij gisteravond tijdens de vergadering over zijn voorstel echter een tweede plan in. Samen met collega Alexander Hyde stelde Mackie voor het asfalt van het voormalig Grand Prix circuit aan te merken als historisch en cultureel erfgoed. Gezien de legendarische momenten die het circuit tussen 1985 en 1995 gekend heeft lijkt Greg het dit keer wel begrepen te hebben:

"We weten allemaal dat het de Formule 1 Grand Prix van Australië was die Adelaide op de wereldkaart heeft gezet op meerdere manieren. Het circuit is van immense significantie voor de mensen van Adelaide en de mensen van [de staat] South Australia in het algemeen."

Mackie beloofde bovendien autosport terug te zullen halen naar zijn stad, maar doelde hiermee vooral op de lopende onderhandelingen met de Formule E: "Er zijn ambities binnen de gemeenschap om een vorm van racerij, met mindere mate, terug te halen. Iets dat het korte circuit gebruikt en minder storend is. Zeker niet de dystopische betonnen muren en bandenstapels die we gewend waren maandenlang te zien in Victoria Park."

Eén stem

Het voorstel om het park te vergroenen werd unaniem aangenomen, maar voor de plannen om het circuit te beschermen was een stuk minder steun. Met slechte een enkele stem werd Adelaide Street Circuit uiteindelijk toch door de gemeenteraad aangemerkt als belangrijk cultureel erfgoed. Missie geslaagd, voor nu dan. De verliezende helft van de gemeenteraad was namelijk totaal niet leven met het idee dat iets smerigs als de autosport verheerlijkt zou worden:

Vooral raadslid Anne Moran liet zich schuimbekkend gelden: "Ik zou het liefst de racebaan uit de grond trekken en alle restanten van de betonnen platen die er nog zijn. Door dat te doen zou ik graag het gevaar van een terugkeer van het soort motorsport dat we gezien hebben wegnemen. Geen bandenstapels meer, geen benzinedampen, misschien nog wel elektrische auto's."

Geen erfgoed maar een schandvlek

Moran ging nog veel verder. Alle vormen van motorsport zijn wat haar betreft een schande voor Adelaide. Om progressie te boeken moet het smerige verleden van het circuit uitgewist gaan worden:

"Er is geen reden om welk onderdeel van de baan dan ook aan te merken als cultureel erfgoed. Als er een historisch gebruik van Victoria Park is geweest, dan was dat paardenraces. Tegen de tijd dat Melbourne [de Grand Prix] kreeg stonden we op het punt het circuit te slopen. En wat Supercars betreft, dat was een hele zwakke vervanging. Ik zeg scheur de baan open, plant wat bomen en zet er een goede fietsbaan neer. Het zou niet in onze langetermijn plannen moeten zitten om dit fossiel uit de brandstofverslindende, koolstof-verbruikende slechte geschiedenis in de mottenballen te gooien."

Tegengeluid

De plannen voor meer groen gaan dus door, maar het asfalt zal behouden blijven. Het is gezien de nauwe overwinning echter nog maar de vraag of de gemeenteraad die denkwijze lang in stand zal houden.

Een tegengeluid is er gelukkig wel. Raadslid Peter Malinauskas zal er alles aan gaan doen om de trots van de stad te herstellen:

"Ik heb een glasheldere toezegging gedaan, en ik heb een overeenkomst met Supercars getekend, dat als Labour de volgende staatsverkiezingen wint we die race terug zullen brengen. Ik doe het niet omdat ik een motorsport fan ben, ik doe het omdat het banen brengt en we willen onze stad weer tot leven brengen, zeker na COVID. We halen de race terug als we winnen."

Formule 1
  • Formula 1, Supercars
  • criscles