Het is alweer twee jaar geleden dat we een Grand Prix hebben mogen zien in Australië. We kennen het land vooral van het stratencircuit van Albert Park bij Melbourne, Victoria waar de race al sinds 1996 verreden wordt. Voor de opening van dat circuit vond de race echter ruwweg 700 kilometer verderop plaats in Adelaide, South Australia.
Pal naast de bestaande Victoria Park Racecourse paardenrenbaan werd in 1985 een semi-permanent circuit aangelegd voor de eerste officiële Grand Prix van Australië. De race was het geesteskind van zakenman Bill O'Gorman en had als doel het imago van de stad op te vijzelen.
Iconische momenten
Adelaide Street Circuit bleef uiteindelijk tien jaar lang op de F1-kalender. Als vaste afsluiter van het seizoen was het circuit het toneel voor iconische momenten in de sport. Zo verloor Nigel Mansell in 1986 op spectaculaire wijze de wereldtitel aan Alain Prost na een klapband met 310 kilometer per uur, won Ayrton Senna de kortste Grand Prix ooit in 1991, knalde Michael Schumacher zich in 1994 naar zijn eerste titel door Damon Hill af te snijden na een kostbare fout, en verloor Mika Häkkinen bijna zijn leven bij een gruwelijke crash in 1995.
Supercars
De F1 in Adelaide werd echter al in 1993 gestolen dankzij een nieuwe deal voor Melbourne, die zou ingaan vanaf 1996. De race op Albert Park werd bovendien de opener van het seizoen. Na het verliezen van de F1-deal ging het Adelaide met een kortere layout verder als een populair evenement op de V8 Supercar kalender. In 2000 werden er zelfs Le Mans prototypes losgelaten op het circuit voor de American Le Mans Series 'Race of a Thousand Years'. Hiervoor werd de langere variant nog eens gereanimeerd.
Racerij in de prullenbak
Helaas deelt het huidige bestuur van Adelaide de visie van Bill O'Gorman niet. Eind vorig jaar werden de banden met Supercars al verbroken en ging het populaire Clipsal 500 raceweekend voorgoed de prullenbak in. Raadslid Greg Mackie wil echter verder gaan dan dat.
Mackie heeft met een groep bewoners een campagne gestart om het permanente deel van het circuit op te breken. Het gaat om de laatste sector richting de hairpin en langs start/finish. Vanwege het door de gemeenteraad wegjagen van Supercars zijn het asfalt en de betonplaat waar de tijdelijke pits op zou moeten staan de enige overgebleven restanten van het ooit zo trotse circuit. Van de beloofde Formule E-race kwam iets terecht.
Meer schaduw voor wandelaars
Mackie wil echter verder gaan met de sloop om de natuurlijke schaduw in het park te verbeteren, waarschijnlijk door bomen te planten:
"Ik vraag dat de gemeenteraad een rapport opstelt waarin stappen uitgelegd worden om een nieuwe oplossing voor het landschap te vinden waarbij er natuurlijke schaduw gecreëerd zal worden voor park gebruikers, nu paarden- en autoraces afgelopen zijn. Een nieuw landschapsplan hoeft niet uit te gaan van de verwijdering van alle harde oppervlakken, maar ik hoop dat een reductie uiteindelijk bereikt zal kunnen worden."
Hevige tegenstand
Mackie's plannen worden binnen de gemeenteraad van Adelaide echter niet zomaar geslikt als zoete koek. Oppositieleider Peter Malinauskas is fel tegen het voorstel. Door het vernietigen van het circuit loopt de stad volgens Malinauskas banen, geld en publiciteit mis:
"Waar Greg mee komt met zijn onbezonnen ideeën is het wegnemen van de grootste attractie van Victoria Park. Ik heb een glasheldere toezegging gedaan, en ik heb een overeenkomst met Supercars getekend, dat als Labour de volgende staatsverkiezingen wint we die race terug zullen brengen. Ik doe het niet omdat ik een motorsport fan ben, ik doe het omdat het banen brengt en we willen onze stad weer tot leven brengen, zeker na COVID. We halen de race terug als we winnen, dus we hopen dat het circuit op korte termijn blijft om die reden."
De staat van South Australia zal echter pas gaan stemmen op 19 maart 2022. Het is te hopen dat Malinauskas de pogingen van Mackie om het circuit te slopen in ieder geval tot die tijd kan afremmen.
- Formula 1, Audi, Supercars
- criscles