25 jaar geleden: Ayrton Senna wint zijn laatste Grand Prix

Vandaag is het op de kop af 25 jaar geleden dat Ayrton Senna da Silva zijn 41ste en laatste overwinning in de Formule 1 boekte. Ook was het het voorzichtige begin van een verzoening met aartsrivaal Alain Prost.

Op 7 november 1993 werd de seizoensafsluiter van de Formule 1 verreden. Niet in Abu Dhabi, maar in het Australische Adelaide. Datzelfde circuit was twee jaar daarvoor door hevige regenval nog toneel van de kortste GP uit de geschiedenis van de Formule 1, maar in '93 bleef het gelukkig droog. Ayrton Senna pakte de winst voor McLaren, en Alain Prost werd voor de vierde keer wereldkampioen, in een Williams dit keer (terugkijklink hier).

Prost zwaaide voorgoed af, wat de deur wellicht op een kiertje zette voor een verzoening met Senna. De mannen zouden elkaar niet meer zo naar het leven staan als ze in de jaren '80 nog deden. De rest is geschiedenis: Senna plakte er nog een seizoen aan vast, voor Williams, maar verongelukte op Imola.

In een persconferentie na Adelaide had Senna nog een orenwassing in petto voor de media, die iets te gretig op een incident waren gedoken, waarbij de flamboyante Braziliaan Eddie Irvine een tik had verkocht:

Nog wat later na de race beklimt Ayrton het podium bij Tina Turner. De superster draagt het nummer Simply the best aan de Braziliaanse coureur op.