Divers en inclusief Qatar vervangt Grand Prix van Australië

De TBC datum heeft eindelijk een invulling gekregen. Eind november zullen we zullen we een tweede avondrace te zien krijgen op het MotoGP-circuit van Losail.

Divers en inclusief Qatar vervangt Grand Prix van Australië

We hebben er even op moeten wachten, maar daar is -ie dan eindelijk: de vervanger voor dubbel afgezegde Grand Prix van Australië. Helaas voor de hoopvolle fans van Assen is de eer gegaan naar het Losail International Circuit van Qatar. De geruchten in augustus bleken dus op waarheid berust te zijn.

Motorcircuit

Voor de verandering is de kronkelende baan eens een keer niet ontworpen door de alom verguisde F1-huisarchitect Hermann Tilke. Het circuit werd in 2004 geopend met als hoofddoel het organiseren van MotoGP races, wat zich duidelijk laat zijn in de vloeiende layout van de bochten. De rare hoeken en krappe chicanes van Tilke zijn nergens te bekennen.

Voor racers op vier wielen is het circuit ondanks de gewilde FIA Grade 1-certificatie dan ook nooit echt in trek geweest. Op een enkele GP2 Asia race en een handjevol WTCC-evenementen na heeft Losail nog nooit een echt groot autosport evenement georganiseerd. Daar komt binnenkort verandering in.

10 jaar

Tussen 19 en 21 november zal de Grand Prix van Qatar verreden worden, maar het blijft niet bij een enkele invalbeurt. Na een pauze volgend jaar zal het circuit vanaf 2023 voor maar liefst tien jaar een vast element worden op de Formule 1-kalender. We horen de organisatoren van Imola, Portimao, Hockenheim, Nürburgring en Istanbul Park al grommen van jaloezie.

Divers en inclusief

Na een vurig mediacampagne en het instellen van commissies om de diversiteit, inclusiviteit en bescherming van mensenrechten binnen de sport en zijn fans te vergroten is de Formule 1 ongetwijfeld dolblij met het aantrekken van Qatar als vaste noot op de kalender. Het land zal samen met Saoedi Arabië en Bahrein vast wonderen gaan doen voor het promoten van deze idealen. Of er zijn natuurlijk gewoon een paar enorme zakken geld naar Liberty Media gegaan, dat kan natuurlijk ook.

Formule 1
  • Losail International Circuit, Red Bull Content Pool