F1 2022 Kalender Update: twee triple headers, China op losse schroeven

De gelekte kalender voor volgend jaar biedt wederom 23 geplande races, maar het optimisme van vorig jaar is al iets getemperd. De GP van China is nog altijd geen zekerheid.

F1 Kalender Update: twee triple headers, China op losse schroeven

Vanwege de coronaperikelen hebben de we de afgelopen twee seizoenen flinke verschuivingen gezien in de plannen van de Formule 1. In 2020 bleven er stonden er 22 Grand Prix op het programma. Dat werden er uiteindelijk slechts 17.

Dit seizoen probeerde de sport wederom een record te vestigen voor het aantal races, maar vanwege het uitvallen van Australië, Canada, China, Singapore en Japan zijn er op dit moment 21 bevestigd. Ondanks de aanhoudende onzekerheid wil de sport het volgend jaar gewoon op dezelfde manier gaan proberen.

Het grondig verbouwde Albert Park bleef dit jaar leeg.

Voorzichtige terugkeer

Op de gelekte kalender die Auto, Motor und Sport wist te bemachtigen zijn alle GP's die dit jaar geschrapt zijn gewoon weer terug te vinden. Met het oog op de extreem strenge lockdowns Down Under is dat op z'n minst optimistisch te noemen. We zijn er niet zo zeker van dat de situatie tegen 10 april alweer opgelost is. Het gewijzigde circuit staat als derde op de kalender achter Bahrein en het flink opgeschoven Saoedi Arabië.

De Grand Prix van Australië wordt volgens deze kalender twee weken later opgevolgd door de GP van China, die andere race die we al sinds 2019 moeten missen. Ook in China is de overheid echter nog steeds druk bezig met het coronabeleid. De F1 heeft daarom al meteen Imola als invaller aangemerkt, een rol waar het circuit inmiddels goed bekend mee is. Die ander invaller, Portugal, krijgt echter geen nieuw contract.

Opvallend is de aanwezigheid van Frankrijk en Spanje, twee circuits die volgens de geruchtenmolen in de gevarenzone zitten. Van het splinternieuwe circuit in Vietnam is ook geen enkel spoor.

Triple headers

Een ander belangrijk thema bij het inrichten van de kalender is de zogeheten triple header: drie Grand Prix achter elkaar. Vanwege de logistieke drukte is dit format niet bepaald populair bij de teams, maar daar lijkt de Formule 1 geen boodschap aan te hebben.

In plaats van één triple header zien we er namelijk zelfs twee achter elkaar. Net als dit jaar vormen België, Nederland en Italië een setje, gevolgd door Rusland, Singapore en Japan. Mocht de overheid van Singapore wederom geen behoefte hebben aan de straatrace, dan kan Turkije wederom aanschuiven. Met de toevoeging van de tweede Amerikaanse race in M Miami moet de F1 in 2022 eindelijk aan 23 Grand Prix gaan komen.

Gelekte kalender:

20 maart: Grand Prix van Bahrein

27 maart: Grand Prix van Saoedi-Arabië

10 april: Grand Prix van Australië

24 april: Grand Prix van China / Grand Prix van Emilia Romagna (Imola)

8 mei: Grand Prix van Miami

22 mei: Grand Prix van Spanje

29 mei: Grand Prix van Monaco

12 juni: Grand Prix van Azerbeidzjan

19 juni: Grand Prix van Canada

3 juli: Grand Prix van Groot-Brittannië

10 juli: Grand Prix van Oostenrijk

17 juli: Grand Prix van Frankrijk

31 juli: Grand Prix van Hongarije

28 augustus: Grand Prix van België

4 september: Grand Prix van Nederland

11 september: Grand Prix van Italië

25 september: Grand Prix van Rusland

2 oktober: Grand Prix van Singapore

9 oktober: Grand Prix van Japan

23 oktober: Grand Prix van Amerika

30 oktober: Grand Prix van Mexico

13 november: Grand Prix van Brazilië

20 november: Grand Prix van Abu Dhabi

Formule 1
  • Formula 1, Albert Park, Red Bull Content Pool