Qatar op nominatie om Grand Prix van Australië te vervangen

Het Losail Circuit zou dicht bij een nominatie zijn als vervanger van afgelaste race op Albert Park. Daarmee zullen we voor het eerst de Grand Prix van Qatar gaan meemaken.

Qatar op nominatie om Grand Prix van Australië te vervangen

De laatste helft van de Formule 1-kalender zit nog altijd vol gaten. Na het afzeggen van de Grand Prix van Japan kampt de sport met de dreiging van twee lege periodes van elk vier weken. Tussen de GP's van Rusland, Amerika en Brazilië zitten vooralsnog twee 'winterstops'. Het lege weekend van 19-21 november dat door Australië achtergelaten werd zou inmiddels echter alweer opgevuld zijn.

Grand Prix van Qatar

Het Losail International Circuit in het oliestaatje van Qatar zou volgens de geruchten namelijk zeer dicht bij de bevestiging van een Grand Prix zijn. Het in 2004 opgezette circuit is in het bezit van de FIA Grade 1 licentie die nodig is voor het organiseren van F1-races en biedt al sinds de opening plaats aan de MotoGP.

Buiten het oude WTCC en een enkele GP2 Asia-race om is er echter weinig gebeurd wat betreft internationale autoracerij. Met de concurrerende circuits van Dubai, Bahrein en Abu Dhabi in de buurt is dat misschien ook niet zo vreemd.

Triple header in het Midden Oosten

Mocht Qatar bevestigd worden, dan staat de slotfase van het seizoen volledig in het teken van het Midden-Oosten. Na Qatar zijn volgens de huidige kalender Saoedi Arabië en Abu Dhabi aan de beurt.

Toch is het niet elke keer dezelfde zandbak: het open karakter van Losail wordt opgevolgd door de krappe straten van Jeddah en het herziene Yas Marina, dat een combinatie van beide geeft.

Slotfase

Wanneer Qatar toegevoegd wordt kan de F1 zich druk gaan maken om de twijfelachtige situaties rond Turkije, Mexico en Brazilië. Alle drie staan de landen op de rode lijst van de Britse overheid, vanwege aanhoudende besmettingscijfers. Hierdoor zou het personeel van zeven van de tien teams bij terugkomst tien dagen in quarantaine moeten, ongeacht of ze gevaccineerd zijn.

Ondanks een piek in de staat Texas staat de race in Austin niet onder dezelfde druk. De Britse overheid kijkt kennelijk alleen naar landen als geheel. De Verenigde Staten staan op dit moment nog niet op de shitlist, dus de Grand Prix is voorlopig veilig. Toch is er nog een hoop werk te verzetten om de beloofde 23 races te realiseren.

Formule 1
  • FIA, Losail Circuit Sports Club
  • Tom Coronel