Mika Hakkinen: 'Bottas krijgt niet de waardering die hij verdient' 

De oude meester vindt dat Valtteri Bottas meer credits moet krijgen voor de invulling van zijn rol bij Mercedes. Tweede viool spelen is volgens Mika moeilijker dan het lijkt.

Mika Hakkinen: 'Bottas krijgt niet de waardering die hij verdient' 

Valtteri Bottas heeft al sinds zijn plotselinge aantreden bij Mercedes in 2017 een twijfelachtige reputatie. De Fin is in vrij lucht en tijdens de kwalificatie soms niet bij te houden, maar zodra het moeilijk wordt valt hij vaak genadeloos door de mand.

Wanneer er veel ingehaald en gevochten moet worden of de baan te nat wordt blijft er van die rauwe snelheid vaak weinig over. In vier jaar tijd wist Max Verstappen hem in een vaak inferieure auto zelfs voorbij te streven wat betreft het aantal overwinningen. Zonder de extreem dominante auto's van Mercedes zou Valtteri volgens velen weinig voorstellen in de Formule 1.

Niet eerlijk

Volgens tweevoudig wereldkampioen Mika Hakkinen moeten we echter niet zo hard zijn voor Bottas. De Fin vergelijken met een van de beste coureurs aller tijden in de vorm van Lewis Hamilton is niet helemaal eerlijk:

"Ik weet hoe het is om het tegen de beste coureur van een generatie op te nemen - in mijn geval, Ayrton Senna - en hoe het is om met sterke teamgenoten te werken. Van Johnny Herbert tot Martin Brundle, Mark Blundell, Nigel Mansell en natuurlijk, David Coulthard. Geen van die mannen was langzaam. Het is heel makkelijk om de hele tijd over iemand te praten die wereldkampioen is en altijd wint en dan kritiek te leveren op hun teamgenoot."

Hakkinen en Senna als teamgenoten bij McLaren, 1993.

Tweede helft

Een lijn trekken van Hamilton naar Bottas gaat volgens Hakkinen voorbij aan het grote plaatje. Binnen Mercedes heeft Bottas immers nooit de taak gehad om Lewis echt uit te dagen. Het werk dat hij als Wingman levert om zonder controverse voor Hamilton en Mercedes titels binnen te harken moet meer geprezen worden:

"[De vergelijking tussen Hamilton en Bottas] is een makkelijke vergelijking, maar één waarbij het grote plaatje vermeden wordt. Er wordt niet gekeken naar hoe het is om de ander helft van een kampioenschapsteam te zijn. Ik won twee kampioenschappen deels door DC, omdat hij zo'n sterke teamgenoot was."

"Voor elk team dat prestaties op zo'n hoog niveau wil behouden is perfecte harmonie en focus tussen de rijders essentieel. Het is een reden waarom ik er zeker van ben dat Valtteri meer krediet verdient voor het werk dat hij geleverd heeft."

David Coulthard hielp Hakkinen aan zijn twee titels met McLaren.

Sneller dan Lewis

Hakkinen ziet niet in waarom de prestaties van Bottas altijd op de achtergrond verdwijnen. De Fin is immers meerdere keren sneller gebleken dan Lewis Hamilton en heeft negen overwinningen binnen gesleept. Toen Mika dat deed ten opzichte van Senna was het een sensatie, maar voor Valtteri lijkt het weinig uit te maken:

"Mensen vragen me altijd naar mijn eerste race met McLaren, toen ik beter kwalificeerde dan Ayrton. Maar niemand vraagt Valtteri naar de 17 keer dat hij sneller was dan Lewis. Om wat voor reden dan ook wordt mijn prestatie gezien als moeilijk, maar als je in een Mercedes zit is het opeens makkelijk."

2022

De uitspraken van Hakkinen komen natuurlijk niet zomaar uit de lucht vallen. Mika is namelijk al jaren een van de managers van Bottas, naast Toto Wolff. Hakkinen hoopt dan ook dat Mercedes zijn oogappel volgend jaar opnieuw in een Schwarzpfeil zeit, ondanks zijn dit jaar zwaar tegenvallende prestaties.

Valtteri staat in het kampioenschap slechts vierde, achter Lando Norris. Op de Hungaroring kegelde Bottas bovendien diezelfde Norris en beide Red Bulls van de baan in een beschamend incident. Of de zalvende woorden van ome Mika de opmars van George Russell naar het topteam tegen kan houden zal nog moeten blijken.

Formule 1
  • Mercedes-AMG Petronas F1,