Honda probeert gescheurde motor Verstappen te repareren 

De Japanners geven de hoop nog niet op: de uiteindelijke toch gesneuvelde Silverstone-motor gaat terug naar de fabriek voor reparaties.

Honda probeert gescheurde motor Verstappen te repareren 

Het leek een geluk bij een ongeluk: na de klapper op Silverstone werd bekend dat de Honda V6 in de auto van Max Verstappen toch te redden was. Aangezien de motor slechts drie van de geplande zeven races gereden had was dit een enorme opluchting. De dreiging van een gridstraf voor een illegale vierde motorwissel leek geweken.

Gescheurd blok

De Silverstone-motor deed zonder grote problemen dienst tijdens de drie vrije trainingen en de kwalificatie. Na de laatste sessie op de zaterdag vonden de ingenieurs van Honda echter scheuren in het blok. Aangezien de V6 een integraal deel is van het chassis is zouden deze scheuren alleen maar groter worden. De gevreesde motorwissel werd alsnog uitgevoerd.

Honda F1-baas Toyoharu Tanabe legt uit: "Na de kwalificatie kwam de auto terug, haalden we de luchtinlaat en de afdekkingen eraf en vonden we [de scheuren] toen we de Power Unit nakeken. We hadden dezelfde checks gedaan voor de kwalificatie, maar toen was er niets mis mee. Toen we keken na de kwalificatie zaten er echter scheuren in waar olie uit lekte. Dat had geen impact op de date of de prestaties dus het was niet te zien [tijdens de sessie]."

Van buitenaf repareren

Ondanks het feit dat Honda geen onderdelen mag vervangen (vanwege het penalty-systeem) heeft Tanabe een stille hoop dat de RA621-H alsnog opgelapt kan worden. Het wisselen van een motor is namelijk gewoon legaal, maar het gebruiken zo lang er maar geen nieuwe onderdelen gebruikt worden. Het probleem van Verstappens motor lijkt vrij terminaal, maar bij Honda geven ze niet graag op.

De gehavende motor gaat onderweg naar de Honda R&D afdeling in Sakura, waar de schade en de mogelijkheid tot reparatie definitief vastgesteld zal worden: "We zullen [de motor] terugsturen naar Sakura om de scheur en de positie daarvan te beoordelen. Vanaf dat punt kunnen we vaststellen wat ermee zal gebeuren en kijken of hij gerepareerd kan worden. Aangezien het niet mogelijk is om onderdelen te vervangen zullen we beoordelen of het gerepareerd kan worden van buitenaf. Het resultaat daarvan zal gaan bepalen of de motor in de toekomst nog gebruikt kan worden. Ik weet het niet, maar ik heb het gevoel dat het een aardig moeilijke situatie is.

Checo

De nieuwe motor van Verstappen heeft de impact met de McLaren van Lando Norris dit weekend gelukkig wel overleefd, maar hetzelfde kan helaas niet gezegd worden van de PU van Sergio Perez.

De RB16B van de Mexicaan werd getorpedeerd door de Mercedes-driewieler van Valtteri Bottas, waardoor de koelsystemen in de sidepod zwaar beschadigd raakten. Perez haalde het einde van de ronde niet voordat zijn motor er de brui aan gaf.

Volgens Tanabe is er in het geval van Perez weinig dat Honda nog kan doen: "Er zijn wat abnormale waarden in de data, dus ik denk dat het vrij moeilijk zal zijn om [de motor] in de toekomst te blijven gebruiken."

Formule 1
  • Red Bull Content Pool, Stephen Bentley, Honda