Verstappen kijkt al vooruit: 'Misschien stop ik er in 2028 wel mee'

De regerend wereldkampioen is nog op de top van zijn kunnen, maar denkt nu al na over het einde van zijn carriere. Bij het aflopen van zijn Red Bull contract in 2028 kan het maar zomaar zijn dat de Nederlander uit de F1 stapt.

Verstappen kijkt al vooruit: 'Misschien stop ik er in 2028 wel mee'

Max Verstappen is de man van het moment in de Formule 1. Met een titel op zak en de leiding in het huidige kampioenschap lijkt er geen einde te komen aan het succes van de NederBelg.

Toch zit Max al met zijn gedachten bij de slotfase van zijn carriere. In 2028 zal zijn megacontract met Red Bull immers aflopen. Na 13 seizoenen binnen de Red Bull familie zou Verstappen op dat punt best wel eens genoeg gehad kunnen hebben van de Formule 1. Max zal dan slechts 31 jaar oud zijn.

Max en Jos na de fameuze overwinning in Spanje, 2016.

Geen veldvulling

De grootste factor bij het bepalen van zijn F1-toekomst is volgens Max hoe competitief hij nog kan zijn in de nadagen van zijn carriere. Roemloos achteraan bungelen zoals voormalige kampioenen zoals Jacques Villeneuve, Kimi Räikkonen en Jenson Button uiteindelijk deden is voor hem niet weggelegd. Hij ziet er geen heil in om met rookies om de laatste paar puntjes te gaan vechten. Overstappen naar een ander team is bovendien geen echte optie, zo verklaarde hij tegenover De Telegraaf:

"Misschien dat ik er wel mee stop. Tegen die tijd rij ik al een poosje rond in de Formule 1. Het hangt er een beetje vanaf of de auto goed is en ik nog meedoe voor de prijzen. Ik kan er niet tegen om achterin mijn rondjes te moeten rijden. Dan rijd ik liever in een andere klasse. Maar op dit moment zou ik echt voor geen enkel ander team willen rijden. Dus: als je je ergens goed voelt en het werkt, waarom zou je dan veranderen?”

Twijfels na 2026

De komende vier seizoenen zit Verstappen er naar verwachting inderdaad warmpjes bij. Vanwege de engine freeze zal de omgekatte Honda power unit nog tot 2026 competitief blijven. De voorsprong die Red Bull met de nieuwe ground effect regels gecreëerd heeft zal zich bovendien door gaan zetten in de komende seizoenen.

Voor Verstappen komen de eerste grote twijfels pas na 2026, waneer de reglementen opnieuw op de schop gaan. Een nieuwe motor die waarschijnlijk met Porsche ontwikkeld gaat worden zorgt nog voor de nodige vraagtekens.

Langeafstandsraces

De F1-exit voor Verstappen zal echter niet einde carriere betekenen. In zijn magazine Heroes: Max Verstappen geeft hij aan dat zijn zijn avonturen in de simracerij geleid hebben tot een voorliefde voor langeafstandsraces. Hij heeft er zelfs zoveel zin in dat hij misschien wel tijdens zijn carriere een uitstapje zal maken naar Le Mans, Spa of Bathurst:

"Daar is minder druk, meer plezier. Dat zou misschien tijdens mijn Formule 1-loopbaan zelfs al kunnen. Maar niet dit jaar of het volgende, misschien daarna. De 24-uursraces lijken mij wel wat: Le Mans, Spa-Francorchamps, Daytona en de 12 uur van Sebring. Of die in Bathurst, Australië. Wel in een GT3- auto. Die race heb ik in de simulator al twee keer gewonnen."

Rallies rijden, zoals papa Jos tegenwoordig doet, ziet Verstappen echter niet zitten. Keihard door de bossen knallen is volgens hem veel te gevaarlijk. Bovendien heeft hij geen trek in het samenwerken met een copiloot:

"Ik vind het leuk om af en toe voor de lol in die auto te stappen, maar ik doe geen wedstrijden. Ik vind het te gevaarlijk. En het rijden met een copiloot lijkt me ook niet geweldig. Ik ben liever gewoon op mezelf aangewezen."

Formule 1
  • Red Bull Content Pool