Zak Brown: 'McLaren heeft met Audi gepraat over 2026'

De McLaren teambaas zwengelt de geruchtenmolen maar weer even aan. Brown geeft toe dat zijn renstal in gesprek is geweest met de afgevaardigden van Audi en vermoedt dat hetzelfde gebeurd is tussen Red Bull en Porsche.

Zak Brown: 'McLaren heeft met Audi gepraat over 2026'

Het is nu al maanden één van de grootste items in de paddock: Audi en Porsche willen de Formule 1 in. De luxemerken van het VAG concern hebben samen met de huidige motorleveranciers zelfs de reglementen voor de nieuwe generatie hybride Power Units van 2026 bepaald. Buiten die besloten gesprekken om blijft het echter nog angstvallig stil rond Audi en Porsche. De precieze invulling van een eventueel F1-project is nog altijd niet bekend, ondanks de belofte vanuit Audi dat er 'begin 2022' uitsluitsel zou komen.

Wilde speculatie

Het gevolg van de radiostilte is zoals altijd fanatieke en wilde speculatie. Zo meldden meerdere bronnen dat Audi zich via ex-VW Motorsport chef Jost Capito bij Williams zou voegen. Tegelijkertijd zit er bij McLaren echter ex-Porsche Motorsport opperhoofd Andreas Seidl. De suggesties gingen steeds verder: zo zou Audi er zelfs over nagedacht hebben om de complete McLaren Group uit te kopen. Dat werd echter heftig ontkend door de Britse supercarbouwer.

McLaren-Audi, Red Bull-Porsche

Dat betekent echter niet dat er geen gesprekken zijn geweest tussen de twee partijen. Tegenover RACER.com geeft CEO Zak Brown toe dat McLaren inderdaad gepraat heeft met de mensen van Audi. Ook vermoedt hij dat Porsche hetzelfde gedaan heeft met Red Bull:

"Ik hoor dat [Volkswagen Group] iets gaat doen met Red Bull op Porsche-gebied. Ik geloof dat ze met een handjevol mensen gesproken hebben op de grid, en zoals je je kunt voorstellen hebben wij gesprekken, maar op de korte termijn en middellange termijn zijn we erg blij met waar we zijn."

Niets bevestigd

Helaas kan ook Brown niet meer vertellen dan dat. Net als iedereen wacht hij nog altijd op een aankondiging vanuit Audi. In de tussentijd blijft McLaren gewoon lekker zitten bij Mercedes. Na zes seizoenen met zwaar tegenvallende Honda en Renault-motoren zit het team eindelijk weer op de juiste koers. De deal met Mercedes werd vorig jaar afgesloten en duurt nog minimaal tot 2024. Er is dus meer dan genoeg tijd om de ontwikkelingen binnen de sport af te wachten:

"We gaan gewoon afwachten en kijken of [Audi] zich bij de sport zal voegen - want ik denk dat dat nog niet definitief besloten is - en als ze dat doen, dan hebben nog een contract in deze periode. Natuurlijk gaan we evalueren waar we dan zijn en wie er in de sport is en maken we een beslissing over 2026 binnen afzienbare tijd."

Naar alle waarschijnlijkheid zit Red Bull precies in hetzelfde schuitje. Het team kan onder de vlag van de nieuwe Red Bull Powertrains-divisie de komende jaren echter doorkomen met motoren ontwikkeld door Honda.

Formule 1
  • Audi, McLaren Racing