'Audi koopt McLaren Group: F1 deelname verzekerd'

Jazeker, het VAG concern is nóg groter geworden. Via Audi heeft het concern de McLaren Group aangekocht. Zo krijgt het sportwagenmerk financiële zekerheid en kunnen de Duitsers eenvoudig binnenstappen in de Formule 1.

'Audi koopt McLaren Group: F1 deelname verzekerd'

Het was lange tijd een van de laatste onafhankelijke sportwagenmerken, maar volgens Autocar is McLaren zomaar onderdeel geworden van het immense Volkswagen concern. Na eerdere geruchten dat dochtermerk Audi alleen het F1-team overgenomen had, terwijl de supercardivisie naar BMW zou gaan, is nu duidelijk geworden dat de gehele McLaren Group in handen gekomen is van het Duitse merk.

Financiële levenslijn

Sinds het begin van de pandemie zit McLaren al in zwaar water. Het bedrijf probeerde de klassieke racewagencollectie zelfs opnieuw te verpanden om aan extra fondsen te komen. Uiteindelijk kon met de verkoop van het imposante McLaren Technology Centre en een flinke lening een faillissement voorkomen worden. De steun van een machtig concern als VAG is dus meer dan welkom. Bij het concurrerende Aston Martin zagen we eenzelfde situatie na de gedeeltelijke overname door Mercedes.

Gefaalde projecten als de Elva brachten McLaren in de problemen.

F1-ticket

Voor Audi heeft de deal een hele andere invulling. De expertise van McLaren's technische afdeling is welkom, maar niet essentieel. Althans, niet op het gebied van straatauto's. VAG heeft immers al Porsche en Lamborghini in de portfolio. Veel belangrijker is McLaren's betrokkenheid bij de Formule 1.

Door de overname bespaart Audi zich de tijd, moeite en investeringen die een eigen fabriek, eigen team en eigen deelname aan de sport zouden vragen. Het ontwikkelen van de nieuwe Power Units voor 2025/2026 neemt immers al genoeg budget in beslag.

Met behoud van naam

Deze methode hebben we keer op keer gezien: zo kocht bijvoorbeeld Honda in 2005 BAR over, deed BMW datzelfde jaar een overname van Sauber en schoof Mercedes in 2009 aan met de restanten van Brawn GP. Gezien de historie van de McLaren-naam is een volledige overname echter niet waarschijnlijk.

'Audi Sport F1' heeft nou eenmaal een stuk minder historie en aanzien dan een door Audi-aangedreven McLaren. Volgens een woordvoerder van het Britse merk verandert er dan ook niets aan het management. Audi wil alleen een deelname aan de top van de autosport verzekeren. Een deal met een externe partij brengt naar hun mening kennelijk teveel risico's met zich mee.

Bovendien zal er op Le Mans, de GT-racerij en in de Dakar Rally al genoeg vertegenwoordiging zijn voor het fabrieksteam.

Porsche

Audi's aankoop van McLaren geeft een duidelijk intentie weer, maar dat kunnen we niet zeggen van neefje Porsche. De iconische fabrikant heeft tot op heden nog geen concrete stappen gezet om zich aan de Formule 1 te verbinden. Naar verwachting zal het merk zich in een Honda-achtige rol associeren met een bestaand team.

De nieuwe onafhankelijke motorafdeling van Red Bull zo daarbij een rol kunnen spelen. Met geld, expertise en merkrechten van Porsche zou de divisie een flinke impuls kunnen krijgen. Is RBR toch te trots, dan is Williams ook nog een optie. CEO Jost Capito was immers verantwoordelijk voor de successen van Volkswagen in het WRC. Zoals gezegd is er echter nog niets concreets naar voren gekomen. We wachten in spanning af.

Nieuws
  • McLaren, Audi