Toto Wolff verdacht van handelen met voorkennis bij aandelen Aston Martin

De Oostenrijkse motorsportmagnaat ligt onder de loep bij Europese financiele autoriteiten vanwege de gang van zaken rond zijn aankoop van Aston Martin aandelen. Wolff zou met behulp van info van Mercedes het aandeel verworven hebben.

Toto Wolff verdacht van handelen met voorkennis bij aandelen Aston Martin

Aan de top van de autowereld wordt vaak met enorme bedragen gesmeten. Een beetje handelen onderling is dus niet zo vreemd. Iedereen heeft tegenwoordig een aandeel in de ander. Mercedes Formule 1 en Formule E-chef Toto Wolff is een van die grote spelers.

Naast aandelen in beide teams en een managementbureau houdt elektrofanaat Toto er een uitgebreide portfolio op na via zijn investeringsmaatschappijen. Naast racefabriek HWA en onderdelenhandel BBR Rallye Racing vinden we een aandeel in conculega Aston Martin Lagonda.

Handel met voorkennis

Het is juist dat relatief kleine aandeel (0.95%) zorgt momenteel voor kopzorgen bij Wolff. Volgens de Duitse financiele autoriteiten zou Toto namelijk vals spel hebben gespeeld met de aankoop. Volgens Journal de Montreal wordt Wolff ervan verdacht zijn rol bij Mercedes gebruikt te hebben om de waarde van het aandeel te verhogen.

Door de aanstelling van voormalig AMG-topman Tobias Moers en aankoop van 20% AML vanuit Mercedes ging de waarde van Aston Martin Lagonda tussen maart 2020 en augustus 2021 met maar liefst 60% omhoog. Beide gebeurtenissen kwamen toevallig kort nadat Wolff een aandeel in de Britse sportwagenbouwer genomen had.

Samenwerking met Stroll

Naast het handelen met voorkennis vanuit Mercedes wordt er goed gekeken naar het samenspel tussen Wolff en het huidige Aston Martin opperhoofd, Lawrence Stroll. De twee goede vrienden zouden elkaar in het zadel geholpen hebben bij de overname van Aston Martin in maart.

De aandelen die Wolff voor een vertrouwelijk bedrag bij Stroll kocht werden bijvoorbeeld van een Stroll-gerelateerd bedrijf in het belastingparadijs van de Britse Maagdeneilanden naar een Wolff-bedrijf in het belastingparadijs van het Britse eiland Guernsey.

Na de investeringen van Mercedes zaten zowel Stroll als Wolff er een stuk knusser bij. De huidige waarde van het aandeel van Koning Toto wordt bijvoorbeeld geschat op zo'n 36 miljoen euro. De verbeterde positie van de twee boezemvrienden was kennelijk iets te mooi om waar te zijn voor de beursautoriteiten.

Geen commentaar

Omdat de aandelen van Aston Martin op de London Stock Exchange staan is de zaak overgedragen aan de Britse Financial Conduct Authority. Zowel de Duitsers als de Britten wilden geen commentaar leveren op de lopende zaak. Ook vanuit Aston Martin bleef het buiten een 'geen commentaar' stil.

Mercedes persvoorlichter Bradley Lord reageerde wel, maar zei eigenlijk niets van waarde. Volgens Lord is het in ieder geval puur toeval dat Wolff en Stroll bij de zaak betrokken waren. Wanneer het onderzoek van de FCA afgerond is, is nog niet bekend.

Formule 1
  • Mercedes-AMG Petronas F1 Team, Aston Martin Cognizant F1 Team.