Verkoop Burton Car Company definitief geannuleerd door fraude 

De soap rond de overname van Nederlands grootste sportwagenbouwer is eindelijk aan zijn einde gekomen.

Verkoop Burton Car Company definitief geannuleerd door fraude 

Begin 2019 werd het nieuwe bekend dat de grootste sportwagenbouwer van Nederland te koop stond. Burton Car Company produceert sinds 2002 een sportwagentje op basis van de Citroen 2CV, beter bekend als de 'Lelijke Eend'. De mannen achter het merk, Iwan en Dimitri Göbel, hadden genoeg van het papierwerk om het groeiende bedrijf draaiende te houden. Via een overname zouden die werkzaamheden voor de broers komen te vervallen, zodat ze terug zouden kunnen keren naar hun roots als ontwerpers en sleutelaars.

Lee Towers

Twee jaar later leken de broers eindelijk een koper gevonden te hebben. Het gaf meteen een beetje glamour aan het bedrijf: de koper in kwestie was namelijk Claudia Vrolijk-Huijzer, dochter van volkszanger Leendert Huijzer, AKA Lee Towers. Via minibeurs NPEX probeerde Vrolijk-Huijzer €5 miljoen op te brengen om de inboedel van Burton over te nemen.

Vraagtekens

Nadat er ongeveer €2,35 miljoen opgehaald was werd de uitgifte van aandelen van de nieuwe entiteit Burton International stopgezet. De NPEX had de nodige vraagtekens bij de precieze organisatiestructuur van het bedrijf. Uiteindelijk bleek Burton via een vreemde constructie in handen te vallen van Vrolijk-Huijzer's echtgenoot Rene Vrolijk. Dit was bij de uitgifte niet aangegeven.

Fraude

Naast het verzwijgen van de organisatiestructuur bleek Rene Vrolijk veel meer op zijn kerfstok te hebben. Volgens De Stentor is Vrolijk in het verleden veroordeeld voor faillisementsfraude. Daarnaast liet hij valse facturen opstellen door een aannemer die zogenaamd werkzaamheden uit zo voeren bij het bedrijf van Vrolijk. In plaats daarvan ging de aannemer doodleuk aan de slag bij zijn persoonlijke woning. Beide voorvallen heeft Rene Vrolijk niet gemeld bij de overname van Burton en de uitgifte van aandelen voor Burton International.

Even rust

De Göbel broers zijn flink van slag gebracht door de langdurige soap rond de overname van hun bedrijf. Het doel om weer lekker aan de slag te gaan zonder financiële rompslomp lijkt ver weg te zijn. Iwan Göbel is er voorlopig wel even klaar mee: "Of we het bedrijf nog willen verkopen, weten we niet. We zijn voorlopig wel even genezen van de verkoopwens. Er is zóveel gebeurd. We nemen nu even rust."

Nieuws
  • Burton Car Company