Nederlandse sportwagenbouwer Burton staat te koop

Eigenaar worden van je eigen sportwagenmerk? Met een stevige investering kan dat nu, want het Nederlandse Burton Car Company staat te koop. 

De Lelijke Eend kom je nog wel eens tegen, maar het worden er steeds minder. Dat is mede te danken aan de Nederlandse sportwagenbouwer Burton Car Company. Dit bedrijf gebruikt de Franse klassieker als basis voor hun eigen sportievere creatie: de Burton. Dit concept bleek een succesformule, want de eigenaars zijn in 2000 begonnen en groeien nu uit hun jasje waardoor ze de tent graag verkopen. 

De Burton lijkt in de verste verte niet op de auto waarmee hij het onderstel deelt. De vormgeving neigt naar die van een klassieke dakloze tweezitter. Ook lijkt het uiterst onwaarschijnlijk dat je een sportieve auto kan maken op het onderstel van de Lelijke Eend. Die staat immers niet bekend om zijn geweldige wegligging. Toch is het twee broers gelukt. Zij verkopen nu kits waarmee de Franse creatie omgetoverd kan worden naar een Nederlandse. Ook bieden ze omgebouwde versies compleet aan. Een kit heb je al vanaf 4.299 euro en een complete auto kost  je tussen de 11.000 en 25.000 euro. 

Met zulke schappelijke prijzen is het succes ook goed te verklaren, maar na meer dan 18 jaar het bedrijf gerund te hebben is het wel genoeg voor de oprichters. Burton Car Company groeit uit zijn jas en wordt te groot voor de broers. Daarom willen ze het graag van de hand doen aan een Nederlandse investeerder die het bedrijf niet als simpele cash cow ziet.

De eigenaren vragen een bedrag van minimaal vijf miljoen euro waarvoor de koper niet alleen Burton, maar ook een handel in 2CV-onderdelen onder de naam van 2CV Parts krijgt. Dit is de grootste onderdelenhandel voor de Eend in Europa. In totaal moeten draaien beide bedrijven uit Zutphen een brutowinst tussen de 1 en 2,5 miljoen euro. Oh, en er moeten ook nog tussen de 25 en 50 werknemers overgenomen worden.