'Viaplay is technisch failliet'

Na twee keer uitstel heeft Viaplay Group dan toch de kwartaalcijfers naar buiten gebracht. Uit het financiële plaatje blijkt dat het mediabedrijf er nog veel slechter voorstaat dan gedacht.

'Viaplay is technisch failliet'

De langzame, maar vrijwel zekere ondergang van Viaplay houdt ons de afgelopen tijd druk bezig. Door gefaalde projecten in onder andere de Britse en Amerikaanse markt ging moederbedrijf Viaplay Group recent keihard onderuit op de Zweedse beurs.

De precieze schade werd echter angstvallig achtergehouden door het management door de kwartaalcijfers van Q3 2023 niet te publiceren. Na twee keer uitstellen heeft het bedrijf echter toch toe moeten geven. De cijfers schetsen een bijzonder somber beeld voor de toekomst.

Herstructurering

Viaplay liet in Q3 2023 een nettoverlies van zo'n 693 miljoen Zweedse kroon noteren. Dat is in Europese bedragen ongeveer 60 miljoen euro. Ondanks een stijging van de omzet met zeven procent betekent dat dat het concern op het randje van de afgrond balanceert.

Met een grondige herstructurering en herfinanciering moet Viaplay er weer bovenop gaan komen. Zo zijn er voor 14,5 miljard kroon (1.24 miljard euro) aan schulden nieuwe afspraken gemaakt en is er voor 175 miljoen euro aan leningen van schuldeisers en aandeelhouders afgeschreven. Daarvan is voor 43.9 miljoen euro omgezet in nieuwe aandelen in het bedrijf.

Technisch failliet

De meest cruciale stap is een kapitaalinjectie door de uitgave van meer aandelen. Voor in totaal 350 miljoen euro hebben bestaande aandeelhouders zoals Canal+ en investeringsbedrijf PFF een groter belang gekregen in Viaplay Group.

Volgens marktanalist Jean Paul van Oudheusden is de uitgave echter niet te rijmen met de waarde van het bedrijf. Viaplay brengt op de beurs namelijk 175 miljoen op, de helft van de waarde van de uitgegeven aandelen. Tegenover BNR verklaarde Van Oudheusden dat het bedrijf daardoor technisch failliet is:

"Maar de beurswaarde van het bedrijf is maar de helft van dat bedrag, dan kan je concluderen dat ze technisch failliet zijn. Het aandeel gaat volledig onderuit. Als je nu kijkt is het bedrijf eigenlijk niks waard. Dit gaat een flinke klap worden."

Niet genoeg

Van Oudheusden ziet de herstructurering en de uitgave van aandelen niet als afdoende om Viaplay te redden. De steun van de bestaande aandeelhouders is niet genoeg om het tij te kunnen keren, en het is te laat om op de publieke beurs aandelen naar buiten te duwen.

Zonder de steun van nieuwe beleggers en investeerders houdt het concern het hoofd waarschijnlijk niet boven water, ongeacht de 'successen' op de Scandinavische en Nederlandse markt. De plannen moeten bovendien nog voorgelegd worden aan alle andere obligatie- en aandeelhouders. Echte duidelijkheid over de toekomst van Viaplay zal pas ergens volgend jaar gegeven kunnen worden.

Formule 1
  • NL Beeld / Patrick van Emst, NL Beeld / Heukers Media