Afstoten uitzendrechten begonnen bij noodlijdend Viaplay 

Viaplay is begonnen met het snijden in de eigen portfolio. De eerste uitzendrechten en divisies zijn al de deur uit gedaan.

Afstoten uitzendrechten begonnen bij noodlijdend Viaplay 

De eerste klappen zijn gevallen bij Viaplay. Na een flinke domper op de Zweedse beurs zit het moederbedrijf achter de Zweedse streamingsdienst in zwaar weer. Zo zwaar dat de publicatie van de kwartaalcijfers tot twee keer toe uitgesteld werd.

Het concern wilde zichzelf namelijk de tijd gunnen om de cijfers iets positiever te maken door het verkopen van divisies, uitzendrechten en contracten.

Viaplay Sports

De eerste offers werden gisteren al gemaakt. Viaplay Group heeft Britse sportzender Premier Sports namelijk terug weten te spelen naar originele eigenaar Michael O'Rourke. De zender werd in juli 2022 aangekocht door Viaplay in een poging voet aan de grond te krijgen in het Verenigd Koninkrijk.

Onder de naam Viaplay Sports werden de voetbalcompetities Premier League, La Liga en Scottish League, Elite Ice Hockey League, National Hockey League en NASCAR exclusief uitgezonden op de Engelse, Ierse en Schotse markt. Het project faalde echter jammerlijk. Naar verluidt heeft Viaplay veel minder voor Premier Sports gekregen dan er vorig jaar betaald is.

Eerste stap

Het afstoten van Premier Sports is de eerste van vele stappen die Viaplay Group moet zetten om weer gezond en winstgevend te worden. Het concern is op dit moment in gesprek met allerlei geïnteresseerde partijen om een herfinanciering te realiseren.

De exodus in het Verenigd Koninkrijk betekent echter nog niets voor de Nederlandse tak. Viaplay hoopt de Scandinavische en Nederlandse markt als kern van het bedrijf vast te kunnen stellen. Of dat bij het verlopen van de Formule 1-uitzendrechten eind 2024 ook nog zo zal zijn valt nog te bezien.

Formule 1
  • NL Beeld / Patrick van Emst, NL Beeld / Heukers Media