Smullen: de brute Garage 56 NASCAR Cup Car op Le Mans (video)

Bij de 100ste editie van de legendarische endurance race is een wel heel bijzondere machine te gast. De Le Mans-spec NASCAR Chevy Camaro maakte tijdens de testdagen bijzonder veel indruk.

Smullen: NASCAR op Le Mans

Dit jaar vindt de honderdste editie van de 24 uur van Le Mans plaats. Dat vraagt uiteraard om een feestje. Organisator ACO besloot het jubileum op een wel heel unieke manier kracht bij te zetten door de handen ineen te slaan met het Amerikaanse NASCAR.

Via het Garage 56-reglement - normaal bedoeld voor innovatieve machines die buiten standaard reglementen vallen - werd toegang verleend aan een heuse Cup Car, de topklasse van de stock car racerij. De Chevrolet Camaro is de eerste NASCAR-bolide op Circuit de la Sarthe sinds 1976, toen een Dodge Charger en een Ford Gran Torino het Franse platteland onveilig maakten.

Ongelimiteerd monster

De aanduiding 'stock car' heeft al decennia niets meer met standaard auto's te maken, maar de Le Mans-special van gerenommeerd team Hendrick Motorsports gaat zelfs voor NASCAR-begrippen bijzonder ver.

Ten opzichte van een standaard Next Gen Cup Car is de G56 Chevy zo'n 270 kilo lichter (1.342 kilo), is de motor verder naar onder en naar achteren geplaatst, is de tank verplaatst van de 'kofferbak' naar de cabine, zijn er een grotere splitter, spoiler en extra diveplanes geplaatst en is de 5,8 liter V8 ontdaan van zijn restrictor (750 vs 670 pk).

Het resultaat is een absoluut monster dat tijdens de test zo'n 3 seconden sneller dan de snelste GTE-machine: de Ferrari 488 GTE van JMW Motorsport. Met Le Mans-winnaar Mike Rockenfeller, voormalig F1-kampioen Jenson Button en zevenvoudig NASCAR-kampioen Jimmie Johnson aan boord is dat misschien ook geen verrassing. Ter illustratie: op de Charlotte Motor Speedway 'Roval is een standaard Next Gen zo'n tien seconden langzamer dan de G56.

V8 heerlijkheid

Afgezien van de brute pace maakte de Camaro vooral op één punt een diepe indruk: het geluid. De vrij ademende smallblock V8 overstemde vrijwel alle ander bolides op de baan. Alleen het vergelijkbaar gemotoriseerde Cadillac V-Series.R LMDh-prototype kon in de buurt komen. Het leverde nu al fantastische beelden en geluiden op. Tijdens de race zal de G56-machine ongetwijfeld uitgroeien tot een publiekslieveling.

Cargasm
  • Jenson Button
  • LeMansVidz