Jenson Button gaat de NASCAR in

De wereldkampioen F1 van 2009 gaat een nieuwe uitdaging aan. Button zal dit seizoen drie keer aan de start staan van een NASCAR Cup Series race.

Jenson Button gaat de NASCAR in

Het leven van de gepensioneerde F1-coureur is vaak best voorspelbaar. Iedereen die een paar zinnen aan elkaar kan rijgen komt vanzelf terecht bij een nationale of internationale TB-zender. Voor de rest is er altijd ruimte in de column-sectie van een autosportblad. Niet elke ex-Grand Prix ster neemt daar echter genoegen mee.

Mannen zoals Fernando Alonso, Juan Pablo Montoya en Jacques Villeneuve zoeken liever zoveel mogelijk verschillende raceseries op. Met starts in onder andere British GT, DTM, Extreme E, Le Mans, een titel in Super GT en nu een run in NASCAR hoort Jenson Button zeker in dat rijtje thuis.

Garage 56 Le Mans NASCAR Camaro.

Ervaring voor Le Mans

De inmiddels 43-jaar oude Button staat al op de loonlijst voor het waanzinnige NASCAR Le Mans-team, maar de Brit wil kennelijk nog wat meer ervaring op doen in brute V8 stockcars.

Met de Rick Ware Racing Ford Mustang zal Jenson aan de start staan bij de road course races op Circuit of the Americas, de straten van Chicago en Indianapolis. Jenson zal even moeten omschakelen voor de evenementen, aangezien de Ford niet de aerodynamische aanpassingen en het lager gewicht van zijn Le Mans-machine heeft. Opvallend genoeg is de Le Mans-machine juist een Chevrolet.

Oude bekende

Button hoeft zich gelukkig niet eenzaam te voelen in de paddock. Oude rivaal Kimi Räikkönen is namelijk ook aanwezig met een Chevy van Trackhouse Racing. De Fin kan zijn oude strijdmakker vast en zeker een lange en uitgebreide lezing geven over het besturen van een NASCAR-bolide.

Button kijkt er in ieder geval naar uit om zoveel mogelijk nieuwe dingen te leren. Het leven na de Formule 1 is volgens de Brit immers veel interessanter:

"Uit de F1 stappen gaf me de kans om verschillende series te proberen die mij opwinden. Ik reed Super GT in Japan, ik reed op Le Mans. Ik racete offroad want dat was nog een vaardigheid om te leren. Je zet jezelf in een licht kwetsbare positie want het is niet je volledige skillset, en er is nog veel meer te leren om zo goed te kunnen zijn als de beste. IK hou van die uitdaging van nieuwe dingen rijden. Het is buiten mijn comfort zone, en daar kwam ik achter met offroad trucks."

"Natuurlijk is racen met een Cup Car heel anders dan wat ik gewend ben. Het ding is een stuk zwaarder met een stuk minder vermogen en eigenlijk geen downforce. Hij heeft een sequentiële versnellingsbak waarbij je tussengas moet geven, dus er zijn een hoop dingen om te leren in een heel korte tijd."

"Maar ik raak gewoon opgewonden over die nieuwe uitdaging, en wanneer ik mezelf ergens in gooi, dan ben ik er 100%. Ik doe het niet zomaar voor de lol in een one-off. Ik wil competitief zijn, en ik weet dat het tijd zal kosten om competitief te kunnen zijn. Daarom werkt het doen van drie races dit seizoen heel goed."

Formule 1
  • Rick Ware Racing