Nieuwe Honda Super GT-racer is...een Civic!

Bij de Tokyo Autosalon had Honda een wel heel bijzondere primeur. Het merk heeft namelijk een vervanger gekozen voor de Honda NSX in het Super GT kampioenschap: de Civic.

Nieuw Honda Super GT-racer is...een Civic!

We krijgen er aan deze kant van de grote plas weinig van mee, maar de Japanse Super GT-serie is op dit moment met afstand de snelste 'toerwagen'-serie ter wereld.

De silhouette racers van Toyota, Nissan en Honda zijn gebouwd onder hetzelfde Class 1 reglement dat dienst deed in de DTM, en zijn qua snelheid vergelijkbaar met non-hybride Le Mans Prototypes.

Winnen in de GT500-klasse brengt de nodige prestige met zich mee. Elk merk heeft daarom een vlaggenschip gekozen als vertegenwoordiger. Voor Honda was dat jarenlang de NSX.

NSX-GT

De hybride supercar stond vanaf 2014 model voor de GT500-machine. Door grote reglementswijzigingen werd de NSX GT uiteindelijk in drie zeer verschillende versies uitgebracht: middenmotor hybride, middenmotor non-hybride en front-middenmotor. Nu de productie van de NSX stopgezet is moet Honda echter op zoek naar een nieuw boegbeeld.

Civic Type R-GT Concept

Aangezien het merk geen sportwagens meer over heeft bleef er maar één optie over: de Civic Type R. De hot hatch is immers de enige Honda met traditionele sportieve aspiraties. Honda had geen ander keuze dan het Civic-silhouet over een Super GT-chassis te draperen. Het resultaat is de eerste vijfdeurs GT500-racer.

Hyperhatch

De Civic Type R-GT Concept is zoals de naam suggereert nog geen volledig product. De specificaties laten zich echter raden, aangezien het niet veel meer is dan een nieuwe kas op het NSX-GT skelet. De Civic Type R-GT krijg de beschikking over een tweeliter turbo viercilinder met maximaal 650 pk, die uiteraard de achterwiel aandrijft.

De racer zal een leeggewicht hebben van ongeveer 1020 kilo en flinke downforce opwekken. Aangezien LMP's de afgelopen jaren alleen maar langzamer geworden zijn is de Civic nog altijd een serieuze machine. De wagen zal in het seizoen van 2024 zijn debuut gaan maken en zal het opnemen tegen de Toyota GR Supra en de Nissan Z.

Cargasm
  • Honda, Red Bull Content Pool