Honda wil Type R-label in leven houden, ook zonder VTEC

In tegenstelling tot de concurrentie wil Honda vol doorzetten met het sportieve Type R-label. De volgende snelle Civic wordt daardoor een van de laatsten in zijn klasse. De vraag is echter of de bekende VTEC viercilinder de elektrische revolutie zal overleven.

Honda wil Type R in leven houden, ook zonder VTEC

De hot hatch is de laatste jaren een bedreigde diersoort geworden. Vanwege steeds strengere emissie-eisen, de opkomst van SUVs en de alsmaar stijgende productiekosten kan het immers niet meer uit om een sportieve versie van een huis tuin en keukenauto te maken. Bovendien kun je dezelfde prestaties halen uit de gemiddelde EV.

Een vlugge blik op de markt geeft aan hoe erg de situatie is. Alle grote spelers op de hot hatch markt hebben hun programma's inmiddels al geschrapt. Zo komt er geen nieuwe Ford Focus ST/RS, is de Renault Sport Megane ten dode opgeschreven en kent niemand bij Opel de lettercombinatie OPC nog. Zelfs nieuwkomers Hyundai hebben al aangekondigd de i30 N hatchback te zullen schrappen. Er zijn echter nog twee Galliers die vanuit een klein dorpje verzet blijven leveren: Volkswagen en Honda.

Zonder R geen Honda

Bij de presentatie van de nieuwe generatie Civic Type R zette lead engineer Hideki Kakinuma de intenties van Honda nog even kracht bij, aldus Autocar. Volgens de Japanner kan het merk simpelweg niet zonder de roodgekleurde badges, in tegenstelling tot de concurrentie.

Net zoals bij de Volkswagen Golf is de Honda Civic immers onlosmakelijk verbonden met het sportieve label. Voor de komst van de Type R nam niemand de auto - en Honda - echt serieus. Kakinuma-san hamerde er dan ook op dat de sportieve divisie in leven moet blijven, ondanks alle tegenslagen:

"Zonder Type R is er geen Honda. Honda gelooft er sterk in dat rijplezier de essentie is van persoonlijke mobiliteit. [Maar door] CO2-neutraliteit en zeer strenge emissieregels is het heel moeilijk om aan zo'n sportief model te denken. Maar voor Honda zijn dat alleen maar nieuw obstakels, nieuwe uitdagingen om onze klanten rijplezier te leveren. We zullen zeker graag meer Type R's uitbrengen."

Type EV R

Voor het ultieme rijplezier zou Kakinuma-san graag vasthouden aan de ouderwetse VTEC-verbrandingsmotor, maar vanwege factoren van buitenaf wordt die droom steeds onwaarschijnlijker. Ondanks het feit dat CO2-neutraliteit niet meteen een volledig elektrisch aandrijflijn betekent erkent hij dat het erg moeilijk zal worden om aan de traditie vast te houden.

Net als de rest van de industrie is Honda immers hard bezig om te elektrificeren. Een Type R super-EV zou perfect in dat marketingplaatje passen. Een model met verbrandingsmotor dat in onder andere Europa niet eens aan de man gebracht zal kunnen worden is echter niet te verkopen aan de aandeelhouders. De Type R badge blijft dus bestaan, maar de invulling ervan zal heel anders gaan worden:

"CO2-neutraliteit hoeft niet te draaien om de aandrijflijn zelf. Er is een mogelijkheid om het te bereiken ook al rij je met een auto met verbrandingsmotor. Dus ik zou de mogelijkheid dat de volgende Type R een verbrandingsmotor kan hebben niet uitsluiten. Gezien de huidige omstandigheden is het echter heel onwaarschijnlijk."

Nieuws
  • Honda