Blimey! Ford zet streep door de Fiesta

De iconische supermini met het blauw ovaaltje op de neus gaat binnenkort verdwijnen. Door tegenvallende verkopen ten opzichte van zijn crossover broertje ziet Ford geen heil meer in het model.

Blimey! Ford zet streep door de Fiesta

Er was ooit een tijd dat het modellenaanbod van elke Europese fabrikant logisch te verklaren was. Neem bijvoorbeeld Volkswagen: voor starters was er de Polo, voor kleine gezinnen de Golf, voor grote gezinnen de Passat en voor werklui de Transporter.

Elke concurrent van het VAG-concern probeerde de Duitsers in al die segmenten het hoofd te bieden. Zo had Ford de Fiesta, Focus, Mondeo en Transit. Die formule bleef decennialang ongeveer gelijk.

47 jaar

In een tijd van talloze niches met crossovers, SUVs, shooting brakes en vierdeurs coupe's houdt de traditionele aanpak echter geen stand. De ouderwetse sedan, stationwagon en hatchback worden hierdoor al even met uitsterven bedreigd.

Bepaalde vaste waarden zoals de Polo en Golf lijken voorlopig nog wel even veilig, maar dat geldt niet voor de concurrentie.

In juni 2023 zal namelijk de productie van de Ford Fiesta in de fabriek van Keulen een halt toegeroepen worden. Aangezien er geen vervanger gepland staat zal het naamplaatje na maar liefst 47 jaar trouwe dienst in de prullenbak gegooid worden.

Crossover-kannibalisme

Het afmaken van de Fiesta komt niet helemaal als een verrassing. De Amerikaanse tak van Ford richt zich (afgezien van de Mustang) al sinds 2018 exclusief op SUVs, crossovers en pickup trucks. Diezelfde verandering wordt komend jaar doorgevoerd in Europa.

De reden daarvoor is uiteraard dodelijk simpel: geld. De verkopen van de Fiesta vallen ook in Europa al een tijdje tegen. Niet alleen vergeleken met de directe concurrentie, maar ook en vooral vergeleken met kleine crossovers.

De in 2019 gepresenteerde Puma uit de eigen stal deelt daarbij de hardste klappen uit. De Fiesta op stelten verkoopt in Europa namelijk bijna dubbel zoveel als zijn normale broertje.

Omgekatte VW's

Na de Mondeo is de Fiesta dus de volgende beroemde modelnaam die met pensioen gestuurd zal worden. Het is echter niet de enige: in april 2023 zullen ook de Galaxy en de S-Max aan hun einde komen. In 2025 volgt bovendien de Focus.

Alle modellen zullen uiteindelijk vervangen gaan worden door omgekatte versies van Volkswagen's elektrische crossovers. De twee werken al een tijdje samen op het gebied van bedrijfswagens, maar in 2023 komen daar personenwagens bij. Net als bij de originele Galaxy zullen de modellen niet veel meer zijn dan VW's met een gewijzigde carrosserie.