De Ford Mondeo kwam in 1993 op de markt als Ford's eerste 'World Car'. De auto moest overal ter wereld verkocht kunnen worden. In die missie slaagde het model niet helemaal, maar de Mondeo werd in de tussentijd een begrip in Europa. Vooral in Engeland was de naam onderdeel van de cultuur. Al was dat niet altijd even positief: de 'Mondeo-man' werd gezien als een saaie vertegenwoordiger die vooral niets verkeerd wilde doen.
Dalende cijfers
Toch verkocht de Mondeo meteen bijzonder goed. Van de eerste generatie verkocht Ford in Engeland tussen 1993 en 1995 333.844 exemplaren. In 2001 waren dat er nog 86.500. Afgelopen jaar waren het er slechts 2.400. Engeland is niet uniek hierin: in ons eigen koude kikkerlandje is het zelfs nog veel erger. In 2008 werden er 9.958 Mondeo's op Nederlands kenteken gezet. In 2020 waren dat er maar 468. Een nieuwe Mondeo is hier dus exclusiever dan de meeste Porsches.
SUV/Crossover
De stap om de Mondeo met pensioen te sturen is dus niet verrassend, maar de verwachting was dat Ford de badge op een nieuwe SUV of crossover zou plakken. Daar zijn ze bij the Blue Oval immers niet vies van: de Puma en Mustang-badge zijn al gerecycled voor dit soort modellen. Niet zonder reden, want de verkopen van Ford bestaat al voor 39 procent uit SUVs en crossovers. Het zou dus logisch zijn om een bekende naam als de Mondeo te blijven gebruiken.
Hybrides en accu's
Volgens AutoExpress gaat dat echter niet gebeuren. Een woordvoerder van Ford geeft aan dat er geen plannen voor een nieuwe Mondeo zijn. Blijkbaar is er geen ruimte voor een extra crossover in het Europese aanbod. Wel komt er een crossover-achtige variant van de Fusion, de Amerikaanse broer van de huidige Mondeo. De Mondeo-fabriek in het Spaanse Valencia wordt in 2022 omgebouwd om de hybride aandrijflijn en accu's voor de Kuga, S-Max, Mustang Mach E en Galaxy te produceren.
- Ford