GroenLinks wil pickups Rotterdam uit gaan jagen

SUVs zonder laadbak zijn volgens de GroenLinks-fractie van de Rotterdamse gemeenteraad levensgevaarlijk voor de volksgezondheid. Om het milieu en de inwoners van R'dam te beschermen moeten de ondingen verboden gaan worden.

GroenLinks wil pick ups Rotterdam uit gaan jagen

Als er één partij is die in oorlog is met de auto, dan is het uiteraard GroenLinks. De ecolefties moeten om de zoveel de tijd iets te zeuren hebben over die vervelende gore vierwielers die de planeet om zeep aan het helpen zijn.

Daarin zijn ze soms bijzonder creatief. Dit keer is het de gemeenteraad-fractie van Rotterdam die met een nieuwe heksenjacht begonnen is. De fractie stoort zich namelijk mateloos aan het concept van de pickup truck.

Denk aan de kinderen!

De pickup is de laatste tijd steeds populairder geworden als bedrijfswagen op grijs kenteken. Met zo'n dikke RAM of F-150 kun je immers in all comfort van alles trekken, zonder al te grote kosten. Met name marktkooplui en visboeren zweren daarom bij de Amerikaanse mastodonten.

Volgens GroenLinks Rotterdam is dat echter een vernietigende ontwikkeling. De ondernemers nemen hun vierwielige giganten namelijk gewoon mee naar huis, waardoor ze in woonwijken met spelende kinderen terechtkomen. Vanwege de enorme dode hoeken en hoge neuzen zouden de koters allemaal in levensgevaar zijn.

De fractie wijst naar een Amerikaans onderzoek waaruit bleek dat er maar liefst dertien kinderen in de dode hoek vóór een pickup kunnen zitten. Een enkele Silverado of Tundra kan dus een complete kleuterklas wegvagen. Pickups zouden daarom verbannen moeten worden uit de woonwijken.

Te lang voor deze wereld

Naast de hoogte van pickups maakt GroenLinks zich ook erg druk om de lengte. Het is volgens de plaatselijke APV namelijk verboden om een voertuig van meer dan zes meter lengte in een woonwijk te parkeren. Volgens de fractie is de zo populaire RAM 1500 echter 6.124 meter lang, waardoor het illegaal is om het ding bij huis neer te zetten.

Volgens RAM Trucks is het model met de dubbele cabine en standaard laadbak echter 5.91 meter lang. Dat maakt echter niet uit. Vanwege de extra ruimte die een pickup inneemt zouden eigenaren namelijk sowieso dubbel parkeergeld moeten aftikken in de stad. Uiteraard is ook de extra belasting op het milieu een grote zorg voor GL.

Selectieve verontwaardiging

Zoals zo vaak zit er weinig logica achter het geroeptoeter van GroenLinks. Het aanpakken van pickups is namelijk het schoolvoorbeeld van selectieve verontwaardiging. Zo zijn er bijvoorbeeld genoeg grote bestelbussen die dezelfde lengte hebben, en klaagt er ook niemand over limousines. Bovendien is de definitie van een pickup nogal vaag. De kleine Skoda Felicia Fun, Fiat Strada en eerste generatie Volkswagen Caddy tellen immers ook mee.

Erger nog is het feit dat de fractie de explosieve groei van SUVs en crossovers negeert. Bijna iedereen rijdt immers in een enorme P.C. Hooft-tank, maar de ondernemers in hun pickups moeten het allemaal ontgelden.

Gelukkig heeft GroenLinks slechts vijf zetels in de 45 leden tellende gemeenteraad van Rotterdam. Het vreemde plan op pickups te pesten zal dus waarschijnlijk niet meer worden dan een ordinaire publiciteitsstunt.

Nieuws
  • Stellantis Media, Ford