Officieel: Honda zegt ja tegen F1-motorregels 2026! 

De Japanners lijken te gaan voor het record van exits en comebacks: vandaag is bekendgemaakt dat Honda zich officieel bij de poule nieuwe power unit fabrikanten voor 2026 gevoegd heeft!

Officieel: Honda zegt ja tegen F1-motorregels 2026! 

Honda's geschiedenis in de Formule 1 is zo langzamerhand grilliger geworden dan de racestrategie van Ferrari. Sinds het debuut in 1965 heeft de Japanse autobouwer een soort haat/liefde relatie gecreeerd met de top van de autosport: maar liefst zes keer werd er een F1-project begonnen en afgebroken, waaronder twee officiële fabrieksteams.

Na de zoveelste exit vorig jaar staat Honda opnieuw op het punt om een comeback te maken. Volgens Motorsport.com heeft het bedrijf namelijk bijgetekend voor de nieuwe generatie power units die in 2026 z'n debuut zal maken.

Van gedachten veranderd

Honda's zevende comeback is te danken aan het topmanagement van de autofabrikant. Het F1-project nam immers budget in beslag dat volgens de knappe koppen op het hoofdkantoor beter te besteden was aan de uitbreiding van Honda's elektrische portfolio.

Bovendien zat er geen marketingwaarde meer in de 'achterhaalde' power units van de Formule 1. De V6 turbo-hybrides zijn simpelweg niet schoon genoeg om binnen het plaatje van een 'zero-emission' bedrijf te passen. De bekendmaking van denieuwe, milieuvriendelijke power unit regels heeft de bobo's echter overtuigd, zo blijkt uit het statement van Honda Racing president Yasuharu Watanabe:

"Als HRC hebben we ons geregistreerd als een Power Unit fabrikant voor na 2026. De F1-reglementen vanaf 2026 bewegen zich in de richting van CO2-neutraliteit. Elektrificatie wordt daarbij ook gepromoot, en de CO2-neutraliteit en elektrificatie die Honda Motor Co., Ltd. promoot is hetzelfde. De doelen komen overeen. We hebben ons geregistreerd als fabrikant om het onderzoek via de racerij voort te zetten."

Drie keer is...?

Honda's legendarische wispelturigheid heeft de fabrikant weer eens in een lastige situatie gebracht. Officieel zijn de banden met Red Bull Racing immers verbroken, waardoor het team begonnen is met de bouw van een eigen power unit fabriek. RBR is daar nu al zo vergevorderd in dat teruggaan naar Honda eigenlijk geen optie meer is. De bestemming voor de nieuwe motoren is dus nog niet bekend.

De enige relatief eenvoudige optie om de nieuwe power units toch aan de man te brengen zou een overname van AlphaTauri zijn. Honda heeft slechte ervaringen met het runnen van een fabrieksteam, maar nu de eigen waarden zo goed vertegenwoordigd worden in de F1 zou het aantrekkelijk kunnen zijn voor de Japanners om weer eens vooraan te gaan staan. Een Honda F1-team staat immers beter dan een paar stickers op een Red Bull.

Half werk

Uiteraard is het allemaal nog wat vroeg om conclusies te trekken over het hoe en waar van Honda's nieuwste F1-avontuur, maar de fabrikant zal toch echt met een duidelijk plan moeten komen om de geschiedenis niet opnieuw te herhalen.

Een halfslachtige poging om opnieuw voet aan de grond te krijgen in de sport zal immers vrijwel altijd jammerlijk falen. Het is voor de mensen bij HRC te hopen dat de mening van het topmanagement do komende jaren niet weer zal draaien als een blad in de wind.