EU verbiedt diesel en benzine auto's vanaf 2035

Onze Brusselse overlords zijn er dan toch eindelijk uit: vanaf 2035 moet elke nieuwe personenauto een nul hebben op zijn emissierapport. Benzine en diesel verbrandingsmotoren worden daarmee effectief in de ban gedaan.

EU verbiedt diesel en benzine auto's vanaf 2035

We hebben het er al jaren over de elektrische transitie. Steeds meer overheden haken immers gretig in op de groene lobby door ambitieuze doelen te stellen. Zo wil Noorwegen bijvoorbeeld over drie jaar al aan een emissievrij wagenpark beginnen.

De meeste landen begonnen echter te schermen met het magische jaartal 2030, al zijn er al verschillende overheden die die limiet met tien jaar hebben bijgesteld. Vandaag heeft de Europese Unie de gulden middenweg gekozen: vanaf 2035 zullen alle nieuw verkochte auto's binnen de EU emissievrij moeten zijn. In 2030 komen er al strengere eisen voor verbrandingsmotoren in een poging ze langzaam af te knijpen.

Elektrisch of niets

In de praktijk betekent dit natuurlijk dat elke nieuwe auto een elektrische zal zijn, al dan niet met de assistentie van een waterstof brandstofcel. Van alle EU-burgers wordt dus verwacht dat ze vroeg of laat over zullen stappen naar zo'n hippe en peperdure EV.

Bestaande auto's met verbrandingsmotoren blijven vooralsnog echter legaal. We voorspellen een Mad Max-achtige industrie die de oude verbranders zo lang mogelijk in leven zal houden.

Het alternatief

De eis van de EU dat elke auto emissieloos moet zijn brengt de nodige problemen met zich mee voor mensen die niets kunnen met een EV. De veelbesproken synthetische brandstoffen (e-fuels) zijn namelijk bedoeld om emissies te verminderen, niet om ze volledig weg te nemen. De projecten die onder andere Porsche najaagt hebben voor de EU dus geen enkele zin.

Toyota GR Yaris waterstof racer

Het enige echte alternatief wordt op dit moment onderzocht door Alpine en uitvoerig in de praktijk getest door Toyota: waterstof verbrandingsmotoren. Aangezien de enige uitstoot waterdamp is, is dit concept perfect voor mensen die de flexibiliteit van een traditionele benzine of diesel willen houden in de dystopische periode waar we onvermijdelijk in lijken te gaan.

Nieuws
  • Audi, Toyota