Zelfs na het goedkeuren van de 'groenere' power units voor 2026 zit de Formule 1 nog altijd in een spagaat. Aan de ene kant wil de sport de beleving en het spektakel van weleer behouden, maar aan de andere kant moet er steeds meer rekening gehouden worden met de ecologische impact van racen op topniveau. Fabrikanten, aandeelhouders en sponsors (met uitzondering van Aramco) zien nou eenmaal graag dat de Formule 1 z'n beste beentje voor zet.
2026 en verder
Op ecologisch gebied loopt de F1 echter al geruime tijd achter. Zo werd de al jaren verkrijgbare E10 brandstof pas dit seizoen ingevoerd. De turbo-hybride power units draaien bovendien alweer mee sinds 2014. Echt geavanceerd kun je ze eigenlijk niet meer noemen.
Met de nieuwe regels voor de periode 2026-2030 hoopt de FIA de schade in te halen door het elektrische vermogen te verhogen en volledig synthetische brandstoffen te introduceren. Wat er na het in de ogen van veel overheden magische transitiejaar moet gaan gebeuren is echter nog niet bekend. Een overstap naar een volledige elektrische aandrijflijn is immers zelfmoord: daar hebben we de Formule E namelijk al voor.
Veel vliegen in één klap
Alpine F1 CEO Laurent Rossi is ook niet overtuigd van de mogelijkheid van een elektrische revolutie binnen de F1. De logische volgende stap na e-fuels is volgens de Fransoos het inzetten van waterstof als brandstof voor de verbrandingsmotoren.
"Ik denk niet dat de volledige elektrische optie er klaar voor is. Dat is misschien zo over 15 jaar, maar ik zie het niet gebeuren in de volgende één of twee versies van de reglementen. Dat is waarom we onderzoek doen, want ik geloof dat fabrikanten en in het bijzonder power unit fabrikanten de plicht hebben om de reglementen vorm te geven en met oplossingen te komen: waterstof als brandstof."
"Voor mij en voor ons is het een goede manier om een hoop vliegen in één klap te slaan. Het is schoner, dat zeker. Het is niet helemaal schoon, toegegeven, maar het is veel beter vergeleken met traditionele brandstoffen. Het is er in overvloed, dat is zeker, terwijl organische of synthetische brandstoffen beperkt kunnen zijn wat betreft de voorraad en productiekosten."
Geluid en spektakel behouden
Rossi staart zich bovendien niet zomaar blind op eindeloze vooruitgang. De Fransman wil er alles aan doen om de beleving en het spektakel van de Formule 1 te behouden. En daar hoort nu eenmaal geluid bij. Er is in het verleden veel geklaagd over de gedempte V6 turbo hybrides, maar een echt fluisterstille F1 zou het alleen maar erger maken. Laurent ziet het als een plicht om rekening te houden met de wensen van de fans. Zonder fans is er immers geen sport:
"[Waterstof] behoudt één ding, en dat is het geluid. Oke misschien zullen mensen dat over 20 jaar vergeten, omdat de nieuwe generaties er niets om geven en ze gewend zullen zijn dat auto's stil zijn op straat, maar op dit moment, is [het geluid] ook wat de show maakt."
"We moeten niet vergeten dat de F1 sport én entertainment is. Het is zeker een bedrijf. Maar dat bedrijf is gebouwd op dat mensen er van houden, er naar kijken en ervan genieten. Ik kan daar niet niet aan denken. Dus we jagen dat na."
Belletje naar Toyota
Het onderzoek van Alpine is er voornamelijk op gericht om te bewijzen dat een waterstof Power Unit een serieuze mogelijkheid is. Rossi wil het project voorzichtig opbouwen met prototype waterstof verbrandingsmotoren in straatauto's en mogelijk een experimentele Garage 56 Le Mans racer.
Een belletje naar Toyota is daarbij wellicht op zijn plaats, aangezien de Japanners al een tijdje werken met een GR Corolla op waterstof. Die wagen produceert op het schone goedje al net zoveel vermogen als op ouderwets dinosap. De basis is er dus al, maar de grote vraag is of het systeem net zo goed geïmplementeerd zal kunnen worden in een F1 power unit en chassis.
- Renault Sport F1, Formula 1, ABB FIA Formula E, ProShots / Panoramic